ВСИЧКИ РАЗДЕЛИ
2505 резултата в 59 текста от 9 книги
КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА СКРОЛНЕТЕ НАДОЛУ КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ

Елеазар Хараш – лекции
1204 резултата в 13 текста от 2 книги

Елеазар Хараш – книги
62 резултата в 2 текста от 2 книги

Елеазар Хараш – интервюта
495 резултата в 14 текста от 1 книги

Елеазар Хараш – предговори
706 резултата в 23 текста

Елеазар Хараш за Старците
25 резултата в 2 текста от 2 книги

Елеазар Хараш – В Храма на Учителя
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш - Съставител - Из Словото на Учителя Беинса Дуно
13 резултата в 5 текста от 2 книги

Словото на Учителя Беинса Дуно
Разширено търсене
1/26 страници, 1 - 100 от 2505 резултата, за 'Елеазар'.
  1. В Древния Египет обикновените жилища не са се ценели, защото те са просто временни. Тук се е ценяла гробницата, която е вход към Безкрая. Това е нещо съвсем друго - Свещена идея, защото тя води към Бога, т.е.: Как си се подготвял за смъртта? Как ще я приемеш? Как ще я преодолееш? В този смисъл, Двадесет и вторият Старец казва, че Мракът на Голгота е най-великото Тържество в света, най-великата Милост. Мракът е Спасителят на света, Голгота е Спасителят. Дори в Атлантида е имало празник на Мрака, т.е. Преярката Светлина, по друг начин казано: Преизобилната, непоносимата Светлина. Тя е, която изважда хората от света; и без тази Голгота и без този Мрак - скрит, който е Мистичен Мрак - това означава, че хората ще се лутат в смъртта, в заблужденията и в преражданията… Това е най-великият замисъл, който Бог е направил: Голгота и скритият Мистичен Мрак. Той изважда съществата от там и наистина ги спасява завинаги.

    Тук за малко ще се отклоня. Затова се правят мумиите; голяма тайна има в мумиите и специално в сърцето. Със специални смоли и аромати, сърцето - подобно на този, който си е заминал… за да може той от време на време да влиза, да отдъхва вътре, да си припомня и да се поучава на друго ниво и в друго измерение. Но след време ще говорим специално за този въпрос, защото той е друга скрита Тайна, и то - много забулена. Те вярвали в сърцето, че има тази есенциална клетка и че тази клетка държи в себе си всичко, което е преживяно: всичко е записано. И душата обича често да се връща в сърцето, да си преживява, да си спомня… То е като изображение, като статуя, като храм - и дори да влезе някой и да го вдъхнови, ако някой има специално, свещено отношение към това сърце и към този, който си е заминал. А той може да е от Боговете, от Жреците и т.н.

    Древните, или Боговете, са умеели да говорят с Тайната на Гласа. Дълго време са се упражнявали, като наука, как да произнасят Свещените думи - както в Персия Заратустра е учил своите как да запалят една свещ: хиляди упражнения, докато запалиш целия себе си, Вдъхновението си, Духа си и станеш съвсем друг човек. Това не е обикновен въпрос. Те са умеели да говорят с Тайната на Гласа, с Тайната на Бога в себе си - тогава такъв човек те докосва вътрешно. Защо? Защото той ти казва нещо Същностно: нещо, което е отвъд думите. Ако такъв човек ти каже нещо, той те променя. Така Христос е казал такива думи на Своите ученици - и те веднага тръгват. Но това е старо приятелство, стари Духове - и те се познават. Той не може да каже на случаен човек да тръгне и да стане Негов ученик; те са били подготвени и веднага са чули Гласа, който е в тях. Веднага забравят пътя си и тръгват, и съдбата вече е друга - тя се променя. Божият Глас изговаря Същностни неща: той е Глас с Абсолютна Власт.

    Жреците обясняват: Това е Древно Същество, което имало само едно занимание, от хиляди години - тя все се взирала в Бога и в Безкрая и това продължило много дълго време. И Бог забелязал това Велико Същество: Душа и Дух едновременно, от расата на Боговете. Бог видял, че тя мисли особено много за Него - дори сама се опитва да си вдъхне живот… И най-накрая, Той видял, че тя има дълбоко осъзнато търсене - и Тот нарича Бену, т.е. Феникса, Птицата на птиците. И Бог решил да й даде Себе Си, и Той й дал власт да се самосъздава, защото в нея нямало никакво зло, никаква мисъл за нищо друго - само за Бог. Тя постоянно била погълната от Бога; и Древните нарекли Бену - Махар Бену, Великият Живот. Те казват, че Бену е прекратила мрака на света със Свещената си Чистота. Така тази величествено отдадена Душа, Дух, Велико Същество, станало Птица на птиците.

Използвайте клавишите (лява/дясна стрелка) от клавиатурата, за навигация между страниците с резултати от търсене.