ВСИЧКИ РАЗДЕЛИ
917 резултата в 19 текста от 3 книги
КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА СКРОЛНЕТЕ НАДОЛУ КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ

Елеазар Хараш – лекции
832 резултата в 16 текста от 2 книги

Елеазар Хараш – книги
75 резултата в 1 текста от 1 книги

Елеазар Хараш – интервюта
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – предговори
10 резултата в 2 текста

Елеазар Хараш за Старците
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – В Храма на Учителя
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш - Съставител - Из Словото на Учителя Беинса Дуно
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Словото на Учителя Беинса Дуно
Разширено търсене
1/10 страници, 1 - 100 от 917 резултата, за 'Елеазар'.
 1. Древната практика фен шуй била известна като цианк ди. Може да прочетете стотици книги, но само няколко книги има истински в света по фен шуй. Освен това трябва и дълбоко тълкуване, затова аз ви изнасям директно, в съкратен вид същността. Цианк ди означава: наблюдение и преценяване, това е истинската практика на каню, което пък означава, според един велик Учител на каню, от малкото истински, когото даже и в Китай малко го познават, означава изкуство за вътрешно преобразяване на съзнанието. Това древно изкуство било изнесено от великия Учител Янг Юн Санк, истински Учител по каню, за разлика от многото привидни. Както казах, неизвестен и в Китай, макар че има три книги, но много е трудно да се тълкуват; но който трябва, стига дотам. Той има три велики книги, които разкриват истинската тайна на каню. Първата книга се казва Хан лунк цзин, означава “Изкуството за пробуждане на Дракона”, това е нашата най-дълбока, огнена природа, това е Драконът. След време ще говорим за него повече, когато говорим за толтеките. Там ще обясним и какво означава и думата вълк; тя е свещена, защото някога вълкът е постигнал много дълбока Мъдрост, подобна на древните котки. Затова сега по време на залеза той вие, защото е изгубил Мъдростта, а е останала само силата на уединението и самотата, но той ги е преодолял, обаче изгубил нещо от Мъдростта и затова вие към древната родина, която е всъщност истинската родина, към която и хората искат да се завърнат.

  Такъв Учител има и при толтеките, също почти неизвестен: дон Хаваро – в следващата лекция малко ще спомена за него, един от най-великите посветени учители – толтеки. Ще се докоснем до една негова книга, която се казва “Откъси от моето сърце”, т.е. той изнася нещо от своето сърце и то даже на деца в Атлантида, но които са умеели да питат. Идеята дом е идеята съзнанието да стане храм на Дракона, значи това е идеята да си построим истински дом – нашето съзнание да стане храм на Дракона, т.е. на най-древния Разум. Едно от значенията на думата Дракон е Древният Божествен Разум. Ще обясня: Идеята каню е такава връзка между вътрешния и външния свят, че в човека да се зароди този Древен Свещен Разум, това е идеята на каню, която Битието и цялата Вселена търсят, защото нещо е изгубено. На по-разбираем език казано, каню означава привличане на истинския успех в живота. Кой е той? Истинският успех в живота е придобиването на Свещения Разум, което означава, че истинският успех, превеждам го по мой начин, това е истинската Любов към нещата. Това е древната идея на каню, истинската Любов към нещата.

  Но какво забелязал Учителят Янг и древните Учители и посветени по каню? Те разбрали и почувствали, че ако хората изпълняват стриктно техните указания, тези хора се превръщали в мощни духовни енергийни центрове, а това водело до непредсказуеми последствия. Много стриктно изпълнявайки, те ставали много мощни енергийни центрове, на висока честота, обаче последствията станали непредсказуеми, както се оказало и по-нататък. Така правилата започнали да се преобразяват и така се достигнало до допускането на едно външно и символично занимание, наречено сега фен шуй, означава вятър и вода. Това довело до едно естествено подреждане на мебели и украси, пак казвам, това е полезно, това е хубаво, но трябва да разберем кое е Истина. Който иска, пак може да продължава да подрежда. Значи ти трябва да създадеш порядък в своето съзнание, тогава всичко друго ще бъде отражение на този порядък, на това съзнание на Дракона. Тогава вече Мъдростта ще е влязла в твоя живот. Щом Древният Разум работи, вече можем да говорим за всичко; даже и фен шуй е на място. Даже ако една маса я сложиш на тавана, може да се окаже по-разумно, отколкото долу; всичко може да се окаже съвсем друго.

  Всяка изпусната нечиста дума създава събития в невидимия свят, което означава: създава условия за болести. Ти може да не си даваш отчет, но законът работи, затова реших да ви кажа някои неща за думите. Значи условия за болести, защото всички думи са същества, които искат да се материализират. Всички думи, и хубавите, и лошите, искат, те са същества, искат да се материализират. Нечистите думи са по-опасно и по-лошо нещо от болестта. Трябва да разберем, това е един важен момент, те са нещо по-опасно от болестта. Злите духове атакуват човека със своите оръжия, т.е. внушени думи и внушени представи. Вие разбрахте, тук февруари имаше някаква виелица, изкараха го бедствие, всъщност няма никакво бедствие, защото някои имат бедствие и август месец. Но умът обича да преувеличава, а за един пробуден човек не съществуват бедствия, защото той живее в Духа. Ако той си замине от този живот, той ще си замине с една пълнота. Никога там думата бедствие няма сила, затова трябва правилно да разберем думите, за да знаем в коя дума какво да влагаме и как да ги изричаме.

  Няма да слушаш какво ти говорят и внушават падналите духове. Ти сам ще си избираш думите, няма да слушаш какво ти внушават, независимо че по някой път това са ваши приятели, лекари или каквито и да са. Няма да слушаш, ти ще избираш какво да слушаш, кое да възприемаш и кое не. Понеже виелицата се възприема като бедствие, то действа; и смъртта се възприема като смърт, а пък тя според Дзен води към пълнота на живота, към нещо изключително красиво. Щом го възприемаш като бедствие, то ще се превърне в бедствие. Някои си повтарят примерно: ще обеднея; много българи, като удари градушката, казват: лошо, реколтата отиде. Той няма процеп в съзнанието си да си повтаря примерно: всичко ще се уреди, на мен ми върви. Ако на такъв човек му кажеш да си повтаря формулата: “Ще забогатея”, както съм правил опити, той казва: Не ме залъгвай – и си повтаря: ще обеднея, ще се разпилея и т.н. Който няма такъв процеп, който не иска, той създава друга карма и не стига дето има карма, той създава и бъдеща, това е съвсем друг път.

  Тук при толтеките се бди за всяка дума, няма такава дума изпусната; че ти може да убиеш човека, може да направиш всичко, покрай него може да убиеш и много други. Тук се бди над всяка дума. Дон Хаваро казва: С всяка правилна дума ние придобиваме енергия от същността на Нелтилицтли, от същността на Истината. Той е бил запитван от деца в Атлантида, между 12 и 15-годишни, той ги е обучавал още от деца, от семейства на толтеки, в тази древна Мъдрост. Ще ви прочета откъси от една негова книга, “Сърцето на стария толтек”, откъси от книгата на дон Хаваро. Когато го попитали кое е разумно, той скромно отговорил: Разумно е да ограбиш своята тъмнина. Когато го попитали какво вижда толтекът в смъртта, той казал: Живот. В този свят има погребения, но смърт няма. Учителят го нарича театър, онези плачат от театъра и т.н., театърът е голям, но смърт няма. После добавил: Смъртта не иска никога да среща особените очи на толтека, защото Истината я пронизва и тя се чувства неудобно.

  Толтеките казват: В нас е скрит зародишът на магическата птица, птицата на свободата. Воинът знае, че всяка правилна постъпка увеличава свободата. Що се отнася до толтека от третото внимание, той въплъщава в себе си древното знание за Драконите. Знанието за Драконите е израз на най-дълбоко скритата, истинска природа на човека. Когато толтеките от третото внимание натрупват енергия чрез особен контрол над съзнанието си, те придобиват един особен вид енергия. Значи не тази, която съдбата или звездите им е дала, а допълнителна, друга енергия, чрез която си създават огнено пространство. Тук само ще прибавя, че воинът трябва много дълго време да практикува безупречност, докато стане толтек, т.е. много дълго време трябва да се сражава за своето преображение, докато се стигне до освобождаване на най-скритата вътрешна енергия, която е наречена при толтеките драконвълк. Толтеките от трета степен се наричат драконвълк. Както ви казах, за тях ще говорим повече, защото те са изключителни същества, не са изгубени, в енциклопедията са писани общи приказки, но и драконът, и вълкът са свещени животни. В тях има много дълбока мъдрост, ако можем да ги разберем, както и при делфините. Преди време говорихме много за делфините, те са разгледани най-дълбоко в Египет, на египетски се наричат кха, това означава делфин. Имат много дълбока история, много дълбока мъдрост; знаят тайните знания на океана, на водата и ги предават на планетарния Дух по един тънък начин, който науката въобще не може да разбере. И той събира тези знания за бъдещето на хората. Делфините са един от успешните опити в света, за разлика от русалките, кентаврите, амазонките, за които по-нататък ще ви кажа някои неща.

  Тук ще направя едно отклонение за малко: душата е създадена от Бога, Духът е създаден от Абсолюта. Растения и животни са създадени от боговете. Затова Учителят казва, че в човешкия Дух има тайна, която е по-дълбока от Бога. Това са дълбоки, мистични неща, не е лесно да ги разберем, ако трябва, след време ще се спра. Но Учителят за да бъде разбран, също е много трудно, защото той казва: Ако вие се отклоните само на една стомилионна частица от мярката, вие вече няма да ме разбирате правилно. Смятайте каква отговорност, каква дълбочина и каква любов се изисква от нас неизкушаема, каква мъдрост се изисква неподкупна, ако искаме да разбираме правилно Учителя. Иначе ще се занимаваме с оптимизъм, позитивни мисли, докато рухнем и не разберем, че оптимизмът още не е духовност. Той е нещо детско, нещо приятно, обаче ученикът трябва да върви навътре.

  Душата съществува в много високо ниво на тънка енергия, именно затова е невидима за много същества. Геб на египетски, т.е. Земята, се е нуждаела от енергиен носител, който е трябвало да слезе и да й помогне в нейното развитие. Защото някой е трябвало да предаде енергията и Любовта на Нетера, т.е. някой е трябвало да предаде енергията и Любовта на Бога на самата Земя и сред хората, които са паднали. Именно поради това е била замислена идеята още в древността за създаването на душата. Тя е много по-скъпа от цялото човечество. Именно заради нея изнасям лекциите, а не заради умовете и сърцата на хората. Именно заради душата, тъй като имах възможност два пъти да я видя какво представлява. Това е казано и в буквален смисъл, и в духовен, и в Божествен смисъл. Материята е трябвало да се овладее. И материята, и душата са се нуждаели от развитие, обаче материята трябва да се овладее, а душата трябва да стане СЪЩНОСТ. Думата Същност е по-дълбока, защото тя означава ВИСОКА ОРГАНИЗИРАНОСТ НА АБСОЛЮТНО НИВО.

  Да вярваш в звезди и влияния, е хипноза. Да обичаш Истината, е разхипнотизирване. Да любиш Истината, е обратно на хипнозата. Понеже си избрал правилно, започва разхипнотизирване. Ежедневните упражнения в истинолюбие, това е всъщност методът на постепенно разхипнотизирване. Толтеките наричат зодиака звездната скала, която напълно трябва да бъде отстранена, включително с всички положителни качества на планетите – не само отрицателни, а и положителни. После ще кажем нещо във връзка с това, когато говорим за езика на Христос, арамейския език. Ежедневните упражнения в истинолюбие са постепенно разхипнотизирване и постепенно овладяване на съдбата. Ще видим после, борбата е много голяма с паразитите, ще говорим в третата лекция за това. Съдба означава злото, което е проникнало в нашето минало поради неразумни решения.

  Съдба има, защото Бог не е заживял в тебе: или други живеят, или ти пречиш на Бога да живее в теб. Това означава, че Бог е бил отхвърлен, понеже човек е повярвал в глупости – като почнеш от звездите, вярата в хора, вярата в лъжата и така наречената астрология. Това, което трябва да знаете, е че астрологията е една наука, а не Истина – има голяма разлика между астрологията и Истината и тази разлика е огромна. Никой няма право да бърка астрологията с Истината, защото тя не може да представи Истината. Това важи включително и за всички науки. Истината е много повече. Те са малки частици, затова не трябва да се бърка Истината с някаква си наука. Разбира се, никой от вас не е чувал Христос или Учителят, или Лао Дзъ да правят хороскопи, няма и никога да чуе. Защото там Истината е толкова важна, те са постигнали своя център и това е толкова поважно от всички звезди, че няма нужда от такива заблуждения. Независимо дори когато хороскопът ти помага, това е друг вид заблуждения. Това е както добрите хора, както доброто дърво давало добри плодове… Само че не дава добри плодове, накрая ще стане въпрос за това…

  Да вярваш в бъдещето и да вярваш в Истината, са различни неща. Истината е тук. Да вярваш в бъдещето, е бягство на ума. Няма защо да се пренасяш в бъдещето, няма защо да отлагаш. Истината е чиста река, тя е нещо вечно, което е тук. Да вярваш в бъдеще, означава да станеш застояла вода. Отлагаш Истината, после бъдещето става твое настояще и ти си същият – отново отлагаш, подобно на онази огромна еврейска грешка: чакаха месия, чакаха Христос; Христос дойде и те отложиха. Не можаха да разберат кой е Той, отлагат. След време пак ще отложат, защото съзнанието много трудно се променя. Той беше сред тях, но не разбраха за какво става въпрос, освен малкото ученици. Да не говорим, че учениците също много трудно разбраха учението Му, защото задават и те въпроси, които спадат към тъмнината. Но все пак те задават от друга гледна точка, не като фарисеите. Фарисеят пита и не се нуждае от разбиране, той не иска да разбере; поне учениците питат, за да разберат и да се стараят да приложат.

  Чан като цяло е учение, което е любов към Пустотата. Пустотата е едно друго название на абсолютно чистото съзнание. Ако трябва да кажем какво е Пустота по друг начин, това е абсолютно чистото съзнание, наречено още пусти небеса. В Чан казват: пусти небеса. Какво може да бъде по-чисто от тях? Един учител от Чан, казва се Фу, казва: С пуста ръка държа мотиката и копая. После казва: Тече самият мост, а не реката. Той вижда живот в неподвижните неща, той знае, че там има живот; той може да го види, понеже вижда незабележимото. Това е един намек, че тече мостът. Това е част от сутрата Чиста земя. И още казват: Бъди загадъчен и изтънчен, без форми, без очертания, т.е. без ограничения. Чистото съзнание, както и преди говорихме, е постигане на третия бряг на реката, именно това е Пустотата. Третият бряг на реката е постижение на Пустотата.

Използвайте клавишите (лява/дясна стрелка) от клавиатурата, за навигация между страниците с резултати от търсене.