ВСИЧКИ РАЗДЕЛИ
3012 резултата в 27 текста от 5 книги
КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА СКРОЛНЕТЕ НАДОЛУ КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ

Елеазар Хараш – лекции
762 резултата в 20 текста от 2 книги

Елеазар Хараш – книги
2103 резултата в 3 текста от 3 книги

Елеазар Хараш – интервюта
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – предговори
147 резултата в 4 текста

Елеазар Хараш за Старците
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – В Храма на Учителя
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш - Съставител - Из Словото на Учителя Беинса Дуно
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Словото на Учителя Беинса Дуно
Разширено търсене
1/31 страници, 1 - 100 от 3012 резултата, за 'Елеазар'.
 1. Когато проявяваш ДАО, ти го намираш, защото в проявата ти изчезваш. Ти му позволяваш да те превземе отвътре. Ще обясня: и преди сме говорили за недеянието, на китайски у вей, т.е. чистото действие. Това означава да отстъпиш мястото си на ДАО; не ти да действаш, а да отстъпиш мястото си. Защо? Защото може да мислиш, че постъпваш правилно. Може да направиш една добра постъпка, която да има толкова лоши последствия, че даже и да не ги знаеш. Да отстъпиш мястото си на ДАО, на Истината, тя да действа. Само недеянието придобива неизразимото ДАО. Който има такъв подход към живота, постига неизразимото ДАО. Например някои четат Библията и мислят, че всичко е наред; други четат Корана и мислят, че всичко е наред. Библията, това са твоите 24 часа: всеки миг е Библия, всеки миг е послание и откровения. Ако ти не си буден през цялото това време, нищо няма да се получи, твоята Библия е фалшива. Значи всеки миг – това е твоята Библия, това е ежедневие.

  В Дзен няма правилно и неправилно, т.е. няма разцепване на енергията, не делиш: това е правилно, това неправилно. В Дзен си цял, цялостен. Всичко в Дзен е правилно, ако ти си правилен. Ако ти не си правилен, и Библията ти не е правилна и всичко, което правиш, не е правилно. Ще обясня: В Дзен ако си правилен, и кражбата е правилна. Един случай обяснява това в Дзен. В Дзен няма никакви заповеди. Такива заповеди като “не кради” там не важат. Един дзен-учител крадял много: крушки, пиперки, домати, чушки и т.н. Имал ученици, които имали градини, могат да му подарят всичко, обаче той краде. Краде и краде. Тогава времето било такова, че за такова нещо те вкарват в затвора. Влиза в затвора и всички го приемат като сроден, той почва да ги пробужда и е спасил много хора от затвора. От това по-правилно няма, обаче това е съвсем друг род кражба; ако си правилен, кражбата е правилна. Много затворници научили тайната на Дзен от един крадец.

  Дзен е жива будност, жива духовност. Тишината на Дзен е наситена с много особен въздух – въздуха на Истината, въздуха на свободата. В Тишината е скрита Истината, а в Истината е скрита свободата. Именно за Дзен Тишината е пътят към свободата, това се потвърждава и от истинската медитация. Ти може да мълчиш, това няма нищо общо с Тишината. Ако ти не можеш да навлезеш в Тишината, ти не можеш да се докоснеш до Същността си. Без Тишината човек никога не може да придобие покой. Това означава, че без Тишината човек никога не може да бъде цялостен, пълнотата е скрита в Тишината. Не казвам да ходите на Рила, за да намерите Тишина, защото Рила е вътре във вас. Може да имате някой много шумен комшия, аз имам един, кръстил съм го Вечния ремонт – музика, досега не съм му направил и най-малката забележка. Просто го обикнах, защото го превърнах в музика. Неуморен човек, понякога и нощем в три часа работи, няма проблеми. Никога няма да му направя и една малка забележка, защото той свири, той там живее, просто той живее в ремонта, това е начин на живот.

  Що е истинска концентрация? Ще ви разкажа една случка, която се е случила в древна Индия. Имало един индиец, който имал дълг към Словото, както Мойсей имал дълг към Словото от минали животи, така и този индиец трябвало да направи един коментар на Брахма сутра, обаче неговите родители настоявали да се ожени. Тогава трябвало да се слушат родителите. И той се оженил. Още същата вечер забравил, че се оженил. Дългът му толкова бил силен към Словото, толкова изключителен, че той просто забравил и се отдал на коментарите към Брахма сутра. От време навреме виждал някаква жена там, носи му храна, пали му свещите, едва му минавала мисъл, коя ли е тази, но нямало значение, защото дългът е важен. Толкова се потопил, няколко години, много време работил върху Брахма сутра. И накрая завършва коментара. Това се нарича образец на поглъщаща концентрация. Накрая си отдъхнал и решил да разбере коя е тази. Тя била жена му, но той забравил. – Коя си ти? – Аз съм жена ти. – Как се казваш? – Казала му и той се възхитил, тя била пък друг род преданост. И той посветил Брахма сутра на нея. И после казал: Ще ме извиниш, дал съм обет, когато свърша коментара на Брахма сутра, никога да не се женя. – Това е една идея за истинска, поглъщаща концентрация. Някога тя ще се превърне в медитация. Когато човек си изпълни дълга, ще бъде освободен, но в случая още не може да говорим за медитация. Но това е особен род преданост. Тя ще му помогне след време.

  Думата, която най-много ни помага в случая, е думата хотеп. Външно думата означава мир, но не е тази идеята. Думите имат по няколко значения. Най-дълбоките значения на една дума са свързани с духа, не с ума, а с духа. Хотеп означава дълбинен покой, това е всъщност резултатът от истинската медитация. Тази дума има и други дълбоки значения, означава завършеност и трето значение – означава приношение, т.е. ти въобще трябва да изчезнеш. Ако тебе те има, Тишината няма да я има, покоя няма да го има. Ти си ненужен. Може да знаеш много, но трябва да изчезнеш, за да се роди истинската Тишина, дълбинният покой и истинската медитация. Твоето его, твоята личност, твоят ум трябва да умрат. Именно в покоя става това, в него те умират. Това означава, ако човек иска да постигне истинската си природа. Ако той много иска да живее, нека си живее – може да измести Бога, ако иска да се заблуждава, има право. Но който търси истината, трябва да знае какво търси. Това означава, че покоят е смърт за ума. Обаче умът, старовременната змия от Библията, не иска да умре, тя иска да живееш и не само че иска да живееш и никога да не възкръснеш, но иска да живееш в Дървото за познанието на доброто и злото, иска да трупаш знания. Дали имаш чистота, дали имаш мъдрост, тя не се интересува. Покоят е смърт за Дървото за познанието на доброто и злото.

  Най–дълбокият окултен труд на древността е Изумруденият скрижал. Той засега си остава скрит, макар че на древни езици е превеждан по различен начин, но подобен. Ще направя само едно кратко въведение, като идея. В него е казано следното: “Истинно без лъжа”. Учителят, между другото, много възхвалява Тот, много е говорил за Египет, още ми е рано да издам книга за Египет по Учителя, но много е говорил и има цяла посветена лекция за Египет, казва се “Сфинксът – началото и краят на нещата”. “Истинно без лъжа” означава “проверено от чистото сърце, изпитано и преживяно”. Понеже е изпитано и преживяно, е освободено от лъжата, затова е казано “истинно без лъжа”. После е казано: “Достоверно” – означава научно проверено от чистия разум и затова достоверно. После е казано още: “Във висша степен истинно” – това означава проверено чрез душата, от мистичния опит на душата. Всичко това е Маат, на египетски Истината. Истината, проверена в трите свята: сърцето, разума и душата. Това означава следното: Истина, която е проверена в трите свята, е абсолютна, без примеси на лъжа. Това означава, че когато човек търси Истината, той трябва да я провери в трите свята. Така той ще стане едно с нея и ще бъде част от нея. Ще се превърне в звук на тази Истина, какъвто е бог Тот.

Използвайте клавишите (лява/дясна стрелка) от клавиатурата, за навигация между страниците с резултати от търсене.