ВСИЧКИ РАЗДЕЛИ
1175 резултата в 38 текста от 4 книги
КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА СКРОЛНЕТЕ НАДОЛУ КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ

Елеазар Хараш – лекции
783 резултата в 23 текста от 2 книги

Елеазар Хараш – книги
304 резултата в 9 текста от 1 книги

Елеазар Хараш – интервюта
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – предговори
87 резултата в 5 текста

Елеазар Хараш за Старците
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – В Храма на Учителя
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш - Съставител - Из Словото на Учителя Беинса Дуно
1 резултата в 1 текста от 1 книги

Словото на Учителя Беинса Дуно
Разширено търсене
1/12 страници, 1 - 100 от 1175 резултата, за 'Елеазар'.
 1. Според Кабала твоето истинско отношение към нещата потвърждава съществуването на Бога. Това е доказателството. Всъщност няма какво друго да се търси. От друга страна, който е познал Бога, не се усамотява с други, нито даже със себе си, а само с Него. Ще го обясня така, както го обяснява Кабала. В Кабала се казва, че когато отговориш на въпроса “кой съм аз”, тогава твоето нисше “аз” изчезва. Когато отговориш на въпроса “кой съм аз” съвсем дълбоко, тогава и твоето висше Аз изчезва и се разтваря. Това е друг род посвещение, друга степен. И тогава остава само Бог и ти започваш да проявяваш Истината. Всичко това означава, че от твоя начин на живот зависи доколко ще познаеш Истината. Тя се намира в твоя начин на живот, в твоя подход към нещата. Например ако ти живееш в Духа на Истината, тогава откъде ще се появи въпрос или пък размисъл за причините и последствията? Защото причини и последствия означава, че ти си привързан, не познаваш чистото действие и затова са се явили причини и последствия. Включително и сътворение. Докато имаш привързаност, ще има причини и последствия, затова говорим за чистия подход, за чистото действие, което освобождава. Това означава, че смисълът на живота не се намира нито в причините, нито в последствията,а в пълнотата. Това е непривързаността. Това е подходът на Божествената Любов.

  Да се молиш и да постиш, а да не обичаш Истината, това е зло. По друг начин казано, ако не си истинолюбив, постът е грешен. Който е истинолюбив, няма смисъл да ходи на църква, защото истинолюбието го води до пряко познаване на Бога и той влиза в своя истински храм, не от камъни. Става въпрос за духовния храм. Този храм е вътре в човека, не е направен от камъни, не е направен от човешки ръце. Не е необходим друг храм, освен твоя вътрешен и ако ти не си истинолюбив, където и да ходиш, ще е все напразно – ти не си в Храма. И от друга страна, когато си истинолюбив, храмът е навсякъде, без изключение. Включително и по време на война. Истинолюбието означава да си всякога при Бога, във всеки миг. Тогава няма къде да ходиш. Защото когато си истинолюбив, всичко е молитва, всяка работа се извършва по закона на Любовта. Това означава молитва. В тази връзка трябва да се разбере, че истинолюбието е всъщност дълбочината на човека и никой не може да влезе със своите заблуждения там, т.е. в своята дълбочина. Според Кабала животът не е научен, а чисто Божествен. В тази връзка трябва да кажа, че животът е пълнота, абсолютна пълнота. Това е мярката за живота. Значи ако вие имате голямата пълнота на душата и на Духа, можем да споменаваме думата живот. В тази връзка Кабала ни казва, че живот, който произлиза от знанието или от някаква наука, е безполезен. Истинският живот произлиза от Любовта, т.е. от Дървото на Живота.

  В следващи лекции ще ви обясня и за други трансформации, например как в начало котките са били много големи същества, изключителни служители и помагачи на човека. Големи са били колкото тигри. Много силни, много пъргави, много разумни. Впоследствие само една малка част от тях остават верни на идеята за истинолюбието. И от сто такива големи котки само три-четири са останали верни, а всички други са се преродили в кръвожадни леопарди, тигри, лъвове и т.н., защото са приели жестоката вибрация от черната магия, която е станала национална религия в Атлантида, за което ще говорим в продължение на много лекции. Ще ви обясня после и за страха от мишките, който съществува от Атлантида, обаче е изтрит от паметта на хората, за да не помнят големите ужаси и стълкновения с тези опасни същества, които сега са малки и не са толкова опасни. Но все пак има един скрит страх.

  Розата във вазата – това също е един символ, който накратко ще загатна. Това е чистото сърце в тялото на човека. Това е мистичната роза, която изпълва тялото с хармония и благоухание. В Кабала се отива много по-нататък, много по-надълбоко. Казва се, че в истинската роза няма нито корени, нито бодли, нито цветове. В нея има само духовни крила. Това е символ, който означава Огън, Огънят на Любовта, т.е. Първичното същество на човека. Тук става въпрос за свещения Огън на Любовта, а не за външния огън. Чистото сърце става Огън, става Слънце и надминава пределите на земята и на ума. То изгаря всичко, което пречи на човека в истинския път. То е началото. Това означава, че без чисто сърце никога не можеш да воюваш с тъмнината, т.е. винаги малко или много ще бъдеш обсебен. Тук става въпрос за дълбочината на желанията, намеренията, подхода и т.н. Човек трябва да наблюдава своите желания, защото те са чужди същества, които заробват човека. Това са астрални същества. Човек мисли, че това желание е негово и си казва: “Ще го изпълня, ще постигна това и това...”, без да разбира дълбокия план на тези същества, които след време го заробват. В момента има милиони заробени хора.

  Чистотата е единствената сила, чрез която Любовта може да превърне сексуалната енергия в Божествен Живот, т.е. в Дърво на Живота. Това означава, че в сексуалната енергия е скрита Божествената Любов. Тази енергия е ключ за постигане на Божествения живот. Ако имате сексуална енергия, не означава, че трябва да бъдете критични към нея. Ако имате страст, ако имате гняв, това е един капитал, нещо много ценно. Само трябва да го превърнете, да го трансформирате в Божествена Любов. Кой е най-новият метод? Учителят отговаря много просто и същевременно много дълбоко: От всички времена досега най-новият метод е прилагането. – Просто не може да бъде по-ясно казано. Ако някой попита какво да прилага, той вече е сгрешил спрямо душата си, защото душата знае кога говори Истината, кога постъпва чисто. Включително душата на детето, включително душата на животните. Отвътре се знае, но когато се намеси умът, той изкривява нещата. Най-новият метод е прилагането – това е чистото действие, чистият подход, непривързаността.

  Съществуват седем коренни раси и всяка раса има седем подраси. Това е основният момент. Това означава, че окултната еволюция на цялото човечество и на световете се развива под тайнството на числото седем. След като изтекат седемте коренни раси и седемте подраси, ще се завърши един грандиозен Божествен план, който е свързан с тайнството на числото седем. В Библията на около петнадесет места се говори за потопа. Това е точно свързано с Атлантида, това е потопът от Атлантида, но там не е обяснено. Освен това не става въпрос за един потоп. Става въпрос за тези големи катастрофи, а те са били четири на брой. Особено жестоки са били третата и четвъртата катастрофа, за които хората мислят, че става въпрос само за един потоп и в тяхната памет е останала някаква древна идея за потоп. Ние ще се спрем на тези катастрофи и ще разберем техния произход. Потопът и всичко, което е станало в Атлантида, е абсолютно изтрито от мозъците на учените и на историята, защото наистина е хубаво да се забравят старите методи, тъй като черната магия може да се разгърне отново, но не както сега. Сега тя е едно слабо отражение. Тогава е ставало въпрос за изключително жестоки методи, за които аз няма много да говоря, но някъде ще загатна по малко.

  Атлантида – това е Четвъртата коренна раса. Сега в момента ние живеем в Петата коренна раса и се намираме в петата подраса, което означава, че не ни очаква Шеста раса (както някои мислят), а ни очаква шеста подраса. Това ще продължи стотици хиляди години. После ни очаква седма подраса и чак тогава ще дойде Шестата коренна раса, която също ще трае стотици хиляди години. А що се отнася до Атлантида и Лемурия, те са траяли милиони години. В тази връзка казвам, че Лемурия е Третата коренна раса (преди Атлантида), която е траяла милиони години. За нея ще говорим по малко, тъй като в момента съм насочен към Атлантида. За Лемурия само ще ви кажа, че тя е съществувала и в астрален план, и в материален. Нейните последни подраси са материални хора, с размери между четири и осем метра. По-нататък ще ви обясня някои неща с подробности. Впоследствие вече се предават нещата на атлантите, които са също между четири и шест метра.

  В Седмата коренна раса и седмата подраса ще бъде пълният завършек на цикъла на всеобщото развитие. И както казах, това ще бъде завършекът на един грандиозен Божествен план, което означава, че развитието е свързано с тайната на числото седем, защото има седем коренни раси, седем подраси, седем дена от седмицата и т.н. Що се отнася до Атлантида и до Лемурия, искам да напомня, че те са живели не хиляди години, а милиони години. Има разлика, когато се говори за расите. Но Първата коренна раса ще си остане най-голямата тайна и за нея е най-трудно да се говори, но все пак Учителят е позволил след време да кажа няколко малки неща за тази раса, която въпреки всичко ще си остане абсолютна тайна. Учителят казва, че Първата раса, която е живяла на земята в далечното минало (пак напомням), е Всемирното Бяло Братство. Това са същества, завършили окултното си развитие. Те не са въображаеми (някои мислят, че става въпрос за въображаеми напреднали същества), но те са напълно реални и действителни същества и на физическо поле, и в духовен план. Той казва, че те живеят и на високи места, и на ниски, и винаги са съществували в света с различен облик. Нямало е случай да не участват в някоя раса и подраса, но с таен облик, непознаваеми и недостъпни, защото те не допускат да станат достъпни. Те живеят тайнствено в скритата воля на Бога и познават своя първи Цар. Учителят е дал конкретно неговото име, първият Цар на тази Първа Слънчева изключителна раса. Той се е наричал Бентам Берухи, това е неговото име в древността. Той е началото на Слънчевото семейство.

  Първата подраса на Атлантида се е наричала Моаги, което произлиза от една тайнствена дума – “рмоахали”. Тя е клонка на Лемурия. Тя е живяла в южната част на Атлантида в една много топла и много мрачна местност. Тогава атмосферата и времето в Атлантида са се отличавали коренно от сега – изключително тежки оловни мъгли, много рядко имало виждане на слънцето. Толкова рядко се е явявало слънцето, че то е станало символ и впоследствие там са се създали най-много храмове на слънцето, особено в третата подраса – стотици храмове, и посрещането на изгрева започва оттам. Тази местност, за която говоря, се е наричала Гората на мрака. Тя е била много гъста и черна гора с черни дървета и с много опасни животни и блата, което се е отразило на характера на тази раса. Това е била раса на изключително войнствени хора, между пет, шест и най-много до осем метра високи. Тук искам да напомня за лемурийската раса, размерите на тялото им е било осемнадесет метра. Но впоследствие се смалява и става между осем и шест метра. Сега има много животни смалени, малките гущерчета, мишките, паяците и т.н., които са били огромни същества. Както ви казах, след време ще ви говоря подробно, включително и за тези същества, за техния път, защо са се отклонили и т.н.

  Тази мрачна и опасна подраса е имала второстепенна роля в Атлантида и затова няма да говорим с големи подробности. Ще говорим за другите раси, от които са се родили висшите атланти – много висши същества, напреднали посветени, адепти и т.н. Всъщност става въпрос за третата подраса, това е най-висшата подраса, която е изиграла най-голямо значение в древната Атлантида. Те се наричали Толтеки. За тях ще говорим много, а след време ще имаме лекции, където ще ви обясня тяхната изключително дълбока Мъдрост. Тук ще кажа някои неща за толтеките. Това са били хора на силата и тяхната сила е идвала от почитанието на техните вождове – старите и мъдри толтеки. Тук става въпрос именно за почитание, а не за уважение, защото уважението има друго значение. Старите толтеки са имали космическа връзка, пряка връзка с Първата коренна раса (Слънчевата раса). Това са Белите космически Братя. И те били много надарени поради тази връзка с изключително висша Мъдрост, която им давала много тънко прозрение за всички неща – за всички науки, за всички религии, за всички учения – те са прониквали в нещата. Тази Мъдрост им е давала свещено прозрение за всички неща. Самите те са желаели да имат свещено прозрение, свещено знание за нещата, не са желаели нищо друго. Тяхната Мъдрост и сила се е предавала стотици хиляди години от баща на син. Те са живели наистина стотици хиляди години в изключителен мир, в много високо развитие и през тази раса величието на религията е стигнало до своя връх. Войната е била забранена със закон, абсолютен закон, който не е позволявал никаква война между техните царе. Законът се е съблюдавал, техните водачи (на толтеките) са се събирали и винаги са се подкрепяли, и са настоявали на този закон, и стотици хиляди години е било така. При тези условия тяхното могъщество е било недосегаемо за един много дълъг период, докато траело почитанието, почитанието като отношение към космическите Бели Братя. Но тук преди да продължа, искам да кажа, че повечето са останали верни и са отишли в определени планини, и са се спасили. Докато една малка част от тях са изменили и са се съединили с четвъртата подраса на Атлантида, където вече се е разраснала черната магия. Тяхното почитание е било тяхната сила и чрез почитанието те били абсолютно непредсказуеми и заключени в своята тайнственост. По този начин те постигнали едно особено религиозно величие и сила, истинска сила, истинска религия, истински идеали.

  Както казах, в лова из горите те са се ползвали от много силни придружители и съюзници – големите котки (големи колкото тигри). Те са били техни съюзници и помагачи – много будни същества, с много будно съзнание, с голям обхват, с изключителна разумност, която повечето от тях след това загубили. Тези големи и тихи домашни котки впоследствие са се преродили като кръвожадни тигри, леопарди, лъвове и т.н., понеже са приели жестоката вибрация на черната магия. Тогава магията е действала много силно, защото астралното тяло и физическото тяло са били изключително тясно свързани, а не както сега. Сега има известна дистанция между физическото и астралното тяло, даже има хора, които не знаят, че има астрално тяло. Понякога това е хубаво. А тогава тези тела са били като слети и магията директно е засягала астралното тяло, жестоката вибрация е прониквала и тези, които са се поддавали, са променяли своя път. Но на тези атланти – говоря за толтеките, третата подраса – в началото е било дадено да ползват могъществото на силовия кристал. Това е бил един голям кристал, който с определени докосвания и формули, където и да се е насочил, е носил голяма благодат, големи благословения – възвишавал е хората, изпадали са в екстаз, постигали са нови просветления и нови измерения. Така е действал в началото този кристал.

  Но след време, когато висшите атланти (толтеките) се оттеглят, тъй като магията е станала много заразителна, станало е вече много гъсто и повечето са се поддали на нейното влияние, този силов кристал попада в ръцете на четвъртата подраса, най-опасната – туранците (за които ще говорим другия път в продължението), които са злоупотребили с този кристал. Например когато са насочвали този кристал към определени градове, тези градове били изпепелявани и нищо не е оставало от тях. Тази четвърта опасна подраса (туранците) е отишла още по-надалеч в злото. Тя е насочила този кристал към центъра на земята и тогава Белите Братя изпращат една от големите катастрофи, става голям сблъсък на сили и центърът на земята е бил изместен, както казва Учителят, и самото сърце на човека е изместено на 23 градуса. Това е особено голямата трета катастрофа, за която ще говоря по-нататък. Сега, в новото време, този силов кристал е пръснат на малки части и не е опасен. Едната му част се намира в Бермудския триъгълник, но тя е много малка, това е едно парче от него и само при определени съчетания на Слънцето и Луната, и на някои невидими сили може да поглъща всичко, което е наблизо в определен радиус, и да го превръща в нищо. Но този кристал вече не е така опасен.

  “Скритата зора” казва: Не можеш да видиш зората, защото ти си отгледан от нея. – Тук само ще ви загатна за какво става въпрос. Тук не става въпрос за духовната субстанция. Духовната субстанция е нещо много дълбоко, но от нея има нещо по-дълбоко, което е наречено есенция. От тази есенция е произлязла духовната субстанция, от която са произлезли впоследствие световете. – Не можеш да видиш зората, защото ти си отгледан от нея. Зората живее в потайно място и влезеш ли в това място, ти ще се докоснеш до свещения Извор на живота. Свещеният Извор е чудото на живота и когато този Извор е докоснал света, тогава се е явила зората. Зората е път към великото Братство, към великото начало на времената. Който е докоснат от свещения полъх на зората, засиява завинаги. Не можеш да нарисуваш зората. Тя е преди изкуството, преди времената. Тук става въпрос за нещо, което надминава всяко изкуство, всички времена.

  Преди да продължа, искам да ви кажа нещо накратко. От този древен език са останали няколко думи, които и сега се ползват. Учителят е дал формули и на ватански език. Но едната от думите, малко видоизменена в по-новите времена (става въпрос за преди хиляди години), това е думата “Аум”, или думата “Ом”. Това е остатък от свещения език на светлината, но тази дума на всички съвременни езици не може да се преведе, защото, Учителят казва, съвременните езици са негативни. Например има думи с две значения, с пет значения, с десет значения и т.н., докато в съвършения език думата има само едно значение. Например като кажеш Любов, означава вечна, неизменна Любов – няма друго тълкуване, няма други преводи, няма други обяснения. Тази една дума означава непрестанна Любов, думата Любов означава непрекъснато действие, непрекъснат процес. Думата “Аум”, това е свещеният закон на единството, но не може да се преведе. Това е въпрос на тотално окултно изживяване, мистично изживяване във вътрешността на душата. Няма превод, всеки лично трябва да се домогне, да изживее Слънчевото Братство (Първата коренна раса) вътре в себе си, за да можем да си говорим на езика на светлината.

  Още тогава е имало висши и нисши толтеки. Едните се наричали десният път, другите – левият път. Висшите толтеки имали свои абсолютни принципи. Най-важният принцип за тях е бил абсолютно овладяване на съзнанието. За тях това е означавало овладяване на Битието и на сътворението. Другото най-важно нещо за тях е Истината. Те са смятали, че тя е най-важната и жизнена същност – от една страна, като енергия, от друга страна, като субстанция и от трета, като есенция. Според висшите толтеки над всичко е Истината и тя може да се овладее, но трябва да се извърви строго определен път. Този път се нарича пълно овладяване на скритите намерения. Както ще видим по-нататък, оттам започва пропадането в Атлантида. Поради тази причина даже и при жреци на Слънцето при действието на големия мрак върху тях се оказало, че те не били истински служители и не са владеели тайната на своите намерения. Имало е много жреци в Атлантида, които са постигнали пълно владеене на намеренията. Те са устояли на големия мрак, но това е едно малко число – от над седемстотин жреци само тридесет са издържали, всички други са станали черни адепти.

  Най-голямата тайна, която е станала, е следната: На това събиране на три хиляди и петстотин жреци на черното изкуство изведнъж триста се обявяват против и казват, че стават Синове на Светлината с твърда позиция и се отказват от всички традиции. Настанал е шок, известно време – хипноза. Ръководителите и черният император са се чудили какво да правят, какви решения да вземат, тъй като традициите нямат компромиси. Докато се чудили, докато минало време, тези триста същества са използвали своята свръхестествена сила и са станали невидими (изгубили се от погледа). Окултната наука казва, че впоследствие те се прераждат в други народи. Една част от тях остават горе, а другите – една част в момента се намира в Норвегия, една малка част в Швеция и най-голямата част в Русия. Най-голямата част в момента работи там тайно, никой не може да ги познае. До такава степен са скромни и смирени, толкова са дълбоки – преди време когато видях тук във Варна двама от тях, бях поканил единия да изнесе лекция тук, но аз знаех, че той ще се откаже – че не държат на словото. Словото се смята за четвърта степен. От петата степен нататък словото няма никакво значение. Блаженството няма никакво значение за тях, тъй като тези, които търсят вечно Истината, не се застояват и не заспиват в блаженството. Блаженството е пета степен. Има шеста степен – мистиката, но те не се застояват и там, мистикът е от съвсем друг порядък. И седмата степен е Истината, която е от съвсем друго измерение и на много нива. Но това е друг въпрос.

  Всъщност това е била голямата изненада на Атлантида. Впоследствие аз разбрах от Учителя, че става въпрос за триста същества от Всемирното Бяло Братство! Те са се вселили сред тях и съзнателно са изучавали всички тайни и на черната, и на бялата магия. Овладели са всички тънкости, за да могат в бъдеще и в настоящето да помагат на тези, на които трябва да се помага. Не случайно на едно място Учителят казва (ние подготвяме и такава книга за магията по Учителя – това е Свещена магия, от съвсем друг порядък), че има определени същества, които имат право да направят черна магия, но ако могат да я направят с Любов. Но това е много трудно да се разбере. Може да се даде един по-страничен пример, а след време ще говорим повече. Мойсей е извършил убийство, обаче това убийство е голяма благодат за този роб, който е бил убит, тъй като после Мойсей го намира в другия свят, оженва се, призовава го от астрала и той става негово дете. Не само че тази душа преди е била застояла и е нямала шанс за еволюция, а сега и Мойсей расте, и тази душа е израснала и е станала посветена душа. Както виждате, понякога лошите резултати имат Божествени последствия. А има много добри постъпки и добри резултати, които завършват много зле. За тези въпроси ще говорим повече по-нататък.

  В цялата тази странна история за Атлантида има много дълбоки и скрити причини. Например едно голямо число Всемирни Братя не са искали да слизат да изучават черната магия, но в случая не може да се определи кой е на по-високо ниво и кой прави жертва, защото тези, които са служили на черната магия и са прониквали, после надрастват и двете магии – и бялата, и черната. Те могат да помагат в по-голям мащаб на хората от тези, които нямат опит. Опитът в някои случаи играе огромна роля. Тези, които останали верни на черната магия (става въпрос за туранските жреци от този случай, за който говорих, за събора на три хиляди и петстотинте жреци на черната магия), когато тези триста са се обявили за Синове на Слънцето и са се отказали от безпощадните традиции, самите тези черни адепти известно време, както казах, са били в шок. Те започнали да се връщат, да проникват дълбоко в своята памет. Искали са да си спомнят нещо тайно, искали са да открият скрита причина, как може така да се измени на традицията. И те са започнали много дълбоко да ровят, тъй като имат методи, в своята памет, даже в своята прапамет и в нейното минало. Но не могли да открият никакви реални спомени.

  По него време тези духовни същества, наречени мишки, били много отрицателно настроени срещу човешката раса и човешката еволюция. И борбата е щяла да стане много зловеща, но впоследствие от Всемирното Братство космическите братя изпращат на земята древните котки. Не трябва да бъркаме сегашните котки с тях, тъй като ще видим, че разликата е била голяма. Ще кажа за древните котки някои неща. Тази котка още с появяването си се е превърнала в стена между мишките и човека, абсолютна стена – и физическа, и духовна. При това условие на мишките се наложило да изработват и да се крият във всякакъв род подземия, само да са далече от котешкия крак. Силата на котката е в концентрацията и в неподвижността. Например котката знае, че в неподвижността тя не съществува, това е особен род разтваряне в небитието. И точно това объркало мишките, защото те мислили, че няма никой. Това е техника – неподвижност, концентрация, разтваряне и така изглежда като небитие. И мишките са помислили, че няма опасност, но изведнъж са започнали да изчезват и мишият род се е видял в чудо. Котката оживява от нищото. Ще обясня, това е една от нейните техники. Тук трябва да кажа, че в своята първична природа котката е била изключително разумно същество, не като днешната котка, която е далечно отражение, а както ще видим, изключително разумно същество. Това е същество, което е могло да прониква в тайната на нищото, но по други закони. Тук трябва да кажем, че котките много са обичали да се вглъбяват, това е тяхното любимо тогавашно занимание и, както казах, това води до разтваряне на нисшите тела и влизане в невидимото. Съгласно котките и тяхната история само нищото може да бъде чиста сила, това е основен закон в тяхната история. Това важи и за човешките души. И така, навлизайки дълбоко в своето съзнание, котките постигали изключителна концентрация и изключителна неподвижност. Когато впоследствие видели от невидимия свят, че мишките заплашват хората, те взели едно твърдо решение: да се пожертват в борбата срещу тези мрачни същества. Тук искам само да допълня, че впоследствие една голяма част от котките са изневерили и затова сега са загубили много от своята дълбочина, за което ще стане въпрос.

  Христос също се е вкоренил в своята Любов и не случайно Той е казал формулата: “В Твоите ръце предавам Духа си”. Това е окултна формула и също означава вкореняване в Древния Незнаен, както е наречен в Кабала. Това е пълно вкореняване и смъртта не може да те докосне, всички агенти на смъртта, всички агенти на злото не могат да те уловят. Ако човек може да произнесе с пълнота тази формула, злото се разпръсква. А що се отнася до израза “в Твоите ръце”, самите ръце символизират волята на Бога, те са Негово изкуство. Не случайно човек съединява ръцете си, когато се моли, това е съединяване на дясната и лявата ръка, десетте сефироти. Всички космически сили се намират в десетте сефироти и в десетте пръста. Дясната ръка е ръка на Мъдростта, лявата ръка е ръка на Любовта. От съединението се ражда Истината и ако човек е искрен, от неговите ръце, от неговото съединение ще потече Истината. Затова всеки род лечение е точно това съединение на двете ръце. Няма по-голям метод за помагане и при една изключителна безкористност могат да се лекуват много болести. При безкористието винаги участва Бог, без изключение, което означава, че помощта може да бъде на степени според човека и според това как той възприема. Но това е друга идея.

  В тази връзка преди да продължа, искам да ви обясня някои неща. Някои искаха аз да ги въведа в посвещение, това става лесно, тази енергия е слънчева и много лесно се предава. Но аз не работя по тези закони. Накратко ще ви обясня. Вие сте чували за Рамакришна, той така е посветил Вивекананда. Към края на живота си Рамакришна решил да посвети и дава Самадхи на Вивекананда, но това Самадхи е нисша степен и не е истинско. Защо? Защото то идва от посредник. Всеки посредник, запомнете, е вторичен. Включително и Христос когато лекува, казва: “Твоята вяра те спаси” (твоята възприемчивост). На друго място казва: “Как така ме наричате благ!” – т.е. благ е само Отец. Значи всеки проводник е вторичен, затова всеки трябва сам – а аз държа на това – да се стреми към независимост. Затова след време ще прекъсна лекциите, но във Варна ще продължат по-дълго, за разлика от София. Всеки по един особен път, с една особена Любов към Истината трябва да се домогне до това най-дълбоко преживяване, което спада към седма степен. От пета степен нагоре не могат да се обясняват нещата с думи, думите важат до четвъртата степен, до менталния свят. Понеже това са двойствени светове (менталният свят е положителен и отрицателен) и затова има много слово, някои неща трябва да се обясняват, но от петото тяло, от петата степен словото няма значение. Там има значение мълчанието, в известен смисъл вътрешният говор, но след време и този говор отпада и се постига нещо по-дълбоко. Все пак искам тук да ви кажа, че даже и в седмата степен, в Духа (най-високата степен), и там има една думичка, която остава, но тя е отражение, един последен остатък, не мога да кажа шум, защото все пак тази дума е Истина. Когато човек постигне своя Дух, дълбочината на своя истински живот, но същевременно и Бог в себе си, Който е скрит в този Дух, последната думичка е “Аум”, а “Аум” означава Вечност, в която няма думи от слово. “Аум” е Вечният Път, който не се нуждае вече от думи, а от Божествени действия, от Божествена тишина, от Божествена дълбочина, пълнота, на която нищо не може да се даде. Ето защо учениците не трябва да се застояват в блаженството. Много йоги има застояли в блаженството. Блаженството спада към пета степен. Който търси вечната Истина, той не трябва да се застоява в такива места. Да не говорим още повече за застояване в щастието, там е още по-лошо. Който търси вечната Истина, ще надмине петата степен, защото вечното търсене на Истината е по-важно от блаженството. После той ще навлезе в шестата, която е област на мистиката, една изключително дълбока мистика, а в седмата степен даже и мистиката избледнява. Там се получава нещо по-дълбоко, една пълнота, при която даже “Аум” започва много слабо да звучи и даже изчезва. Даже няма нужда от хармония на сферите, но това е друг въпрос.

  Искам да ви предпазя от една опасност, която съществува отдавна в окултната наука. Никога ние с Учителя не сме обещавали резултати и дарби, няма да ги обещаем. Но човек трябва да работи с Любов, с голямо търпение и постоянство и след време ще му бъде дадена такава пълнота, която надминава и дарбите, и силите. Може да му бъде дадена и дарба, но не преди това, което означава следното: от ученика се изисква един постоянен, тежък труд с много изпитания, включително и изпитания от близки хора, от далечни, всякакъв род притискания, за да може той да израсне в тези тежки изпитания и страдания и да придобие истински дълбок характер, т.е. да придобие такава Любов, такава свобода, че да се освободи от тези земни неща. Докато при лекия път човек постепенно изгубва дълбочината си и се оказва накрая, че този път е най-тежкият. Според Учителя тежкият път се оказва най-лекият след време. Но трябва да мине време да се изработи тази Любов, това търпение.

  Искам да ви дам само един пример, преди да продължа. Природата е вложила в човека не само положителни неща, например сексуална енергия. Тази енергия е чисто слънчева. Целта е тя да се превърне в Божествена Любов. Това е вложено в човека. Тази енергия е опасна, ако човек не я разбере, а ако човек разбере Божествената Любов, той ще се превърне в сияещо същество. Например природата е вложила в човека гняв. Някои питат как да се справят с този гняв. Много е просто. Има само един метод при това положение. Гневът ти е даден от природата и ако започнеш да прощаваш по всяко време, този гняв ще бъде разрушен от метода простителност и той ще се превърне в милосърдие. Значи природата дава едно, а иска от човека усилия той да го превърне в скъпоценен камък. Учителят казва, че когато имате слабости, това е много ценно, слабостите могат да се превърнат в сили. Това е вашият шанс, това е шансът да работите върху себе си, това е капитал. Някой може да си помисли, че няма слабости, а има и скрити слабости, които са още по-опасни, защото не се виждат и да си помисли човек, че е праведен. Както ще видим в следваща лекция, един от най-дълбоките жреци на черната мъдрост казва: “Как така се наричаш праведник? Ако ти си праведник, ти не трябва да съществуваш, това е качество на Бога. Ти живееш в нереален свят, докато ние напълно живеем във вътрешната реалност на мрака” и т.н., цял списък от закони, една дълга изповед, но и същевременно една дълбока черна мъдрост, която не трябва да подценяваме.

  ОКУЛТНАТА ИСТОРИЯ НА АТЛАНТИДА - (лекция 4)

  Една голяма част от висшите атланти (старите толтеки) сега са тук на земята, това са няколко хиляди адепти. Те имат много скрит живот и една изключителна жажда за живот, която е също незрима. Те не показват нищо на хората, нито знания, нито умения. Те не се нуждаят от това. Окултната наука казва, че след време те ще завладеят света, но без никакво оръжие. Просто Истината в тях ще се излъчи и всички същества, които имат власт, ще се предадат, просто няма да имат избор. Тогава Истината ще има голямо излъчване, но засега се пази. Оръжието няма да има никакво значение, тъй като Истината е много могъща и произнасянето на Словото на Истината ще разреши въпроса. Всички жалки политици, а те са над 90% такива в целия свят, няма да имат никакъв избор. Това проникване на Истината ще става постепенно, защото целта е да се подготвят много други души да възприемат тяхната Истина и затова те засега остават скрити. Това излъчване на Истината ще става постепенно и бавно, с много тих и неотслабващ прилив. В един момент злото ще бъде пометено, но тук става въпрос за след стотици хиляди години. Поради живота си в Истината те са наситени с един много дълбок духовен огън. От този огън ще се създаде ново царство, което, както казах, няма нищо общо с жалката политика, с тези подписвания на договори за мир, които са много далече от Истината, тъй като тези същества не са постигнали мир. Как може едно същество, което не е преживяло тайната на Бога, тайната на единството с всички същества, включително и минералите, как може да подписва мир? Това е едно лицемерие. В тази връзка искам да ви кажа какво търси истинският човек и истинският мистик. Накратко ще ви отговоря. Истинският ученик, истинският мистик не търси да става ясновидец, защото това е изоставане от еволюцията. Не търси да става лечител, това е друг род много фино заблуждение. Не търси да става проповедник. Търси ли небеса? Не, защото небесата са в него и той ги вижда. Търси ли присъствието на Бога? Окултната наука е категорична – не, защото ако търси присъствието на Бога, след време ще попадне и в неприсъствието. Тогава какво търси? Истинският мистик търси единството с всички неща. Тогава вече по един особен път той познава и тайната на Бога, тайната на пустотата и изключително тайната на Битието. Той просто се домогва до Източника. Но затова ще говорим друг път.

  Ще продължа. Тези адепти, които сега живеят и които след време ще се проявят, тук само искам да споделя, това е едно древно пророчество, което е казано още в Атлантида: как те ще слязат постепенно, незримо, ще подготвят много хора и след време ще ги възпламенят в едно ново царство. Пак искам да напомня. Тези същества, за които говоря, за адептите, които работят сега, те са неизвестни и неизявени и тяхната много голяма сила в момента е в Русия. Неизвестни и неизявени, те даже нямат желание да споделят и нещо от светлината на своите мисли. Те работят тайно, вдъхновяват тайно хората, изпращат им мисли, но обикновено лицето им е строго, много рядко се показва в другия си вид и чрез тази строгост те крият своята дълбочина. Има причини. С такива същества не може да се води външен разговор, има само условие за вътрешен разговор. Понякога те докосват душите с едно изключително присъствие, едно такова Божествено ухание, което не се поддава на думи, но това ухание, това възпламеняване, това, че той усилва в тебе жаждата за Истината, това е един от признаците, че това същество те е докоснало. То може да е невидимо, а може да е и от физическо поле, може да използва излъчванията на своите очи, излъчванията на своето сърце или с няколко думи да те възпламени така, както цял живот не си се възпламенявал от книгите или от други неща.

  Само искам да напомня, че най-големият вътрешен огън произлиза от принципа на Истината, т.е. от Любовта към Истината. Тези адепти, за които става въпрос, работят с така наречената огнена светлина. Какво означава огнена светлина? Огнената светлина – това е самото могъщо вдъхновение, за което стана въпрос. На окултен език това означава древният произход на човека. Човекът е произлязъл от Свещения огън. Не трябва да смесваме това с физическия огън. Това е всъщност Принципът на Истината и едновременно Принципът на Любовта, т.е. Любов, в която няма изключения. Това означава думата Принцип. Например ако вие правите компромиси с Любовта, ако има само един човек или едно животно, което да мразите, вие не сте в Принципа, защото думата Принцип означава да живееш в Божествения свят, където няма изключения. Правите ли компромиси, ще знаете, че сте в човешкия свят и когато произнасяте думата Любов, тя няма да звучи пълно, няма да даде силата си на формулите. Пак ще работят формулите бавно, но съществената сила няма да я има. Свещеният огън (става въпрос за огненото естество на човека) е съществувал преди земята, преди небето и преди слънцата. Тогава този огнен човек е съществувал в невидимото поле, в така нареченото невидимо пламтящо Слънце, наречено Алфиола. Това означава, че вътре в самото Слънце е започнало зараждането на човека и оттам впоследствие е минал през други слънца, през други планети и е слязъл в тази форма на земята. Но неговият вътрешен произход си остава същият – огнена светлина, огнено същество, т.е. същество на Свещения огън. Така от това Слънце човек е слязъл след много дълъг път на земята, за да извърви един също така много дълъг път и това има много дълбок смисъл. От много далече идва човекът, от невидимо Слънце, извървял е дълъг път, за да извърви още стотици хиляди и милиони години много дълъг път. И чак тогава, както казва Учителят, “като живеете на 100 милиона слънчеви системи, като постигнете своята висша еволюция, чак тогава ще дойдете при мене и ще говорим”. Става въпрос за хиляди и милиони години живот и чак тогава можем да стигнем до Учителя, макар че едно негово отражение, наречено Петър Дънов, е слязло на земята да помага и да въвежда към така наречения Беинса Дуно в духовен смисъл, и още по-навътре към Незнайния Бог, където няма имена. Така че мисията на Учителя е по-дълбока, отколкото можем да си представим. Не само да станеш духовен, но нещо много по-дълбоко.

  Какво представлявали в началото толтеките. Накратко ще обясня. Те имали много прости и пробудени чувства и могъщи усещания. Техните усещания, тяхното много дълбоко чувство е било тяхната голяма окултна сила. Това важи и за днес. Ако съществото, наречено жена, има такава Божествена Любов, такова Божествено чувство, това е окултна сила на природата. Това чувство е огромна сила и може да променя светове, както ще видим в последната идея за размишление, какво означава в оригинал Светата Дева Мария и нейната дълбочина. В Атлантида се е наричала по друг начин и много по-точен – Майката на Боговете, Майката Богиня. Толтеките основали в Атлантида един изключителен град, всъщност това е центърът на Атлантида, който бил едновременно и крепост, и храм. Варна е по-далечно подобие, но все пак е построен не съвсем по този закон. Варна се е наричала едновременно Морска Врата, както е значението на думата Варна, и Космическа Врата, което не е случайно. Думата Варна в превод означава “морска врата”, “космическа врата” и едновременно “ключ”. Тези мъдри толтеки, служители на Бялото Братство, са имали изключителен стремеж да създадат нещо необикновено. И това е този град, който някои наричат Градът на Златните Порти, но тогава се е наричал Град на Небесния Храм. По това време са били създадени и пирамидите, които после се пренасят в Египет. Космическите Братя са разкрили на толтеките всички източници на чиста вода под земята, включително и минерални извори, с топла и студена вода, което е имало голямо значение. Те са имали особен начин за общуване с нея. По това време Космическите Братя много са им помагали. Когато тези посветени висши атланти се прераждат в Египет, същите построяват пирамидите. Главната причина за това построяване е голямата почит към пирамидите още в Атлантида. В името на една голяма почит към Божеството са построени тази пирамиди.

  Пирамидата означава следното: четири стени – ум, сърце, душа и Дух, което на атлантски език означава четирите стени на квадрата. Ако човек може да хармонизира ума и сърцето, после той ще се възпламени в душата си и в Духа. Защо? Защото Учителят казва, че сърцето, това е едно отражение на душата, една сянка, а умът е отражение на Духа. Човек първо трябва да започне от сърцето, от своите намерения. По този начин умът ще се пречисти, колкото и да е хитър. После сърцето и умът ще се хармонизират, тогава душата ще се яви. После ще се яви и Духът. Ще се породи единството на квадрата. Тогава тези четири големи окултни сили ще се възпламенят, ще тръгнат към върха, към центъра, който е горе на пирамидата и който символизира самото Древно Божество, Древния Незнаен. И в името на тази велика почит към Божеството в Египет са били построени тези пирамиди. За тях ще говорим друг път.

  Пак ще припомня, че техният град се е наричал Златните Порти и още градът на Небесния Храм. Тук са идвали чужденци от много страни – от Египет, от Гърция и т.н. Това е било огромен център. Специално за чужденците е имало място, където да ги приемат и да ги посвещават. Но тук искам да кажа следното: Този Небесен Храм, или небесен магнит, е символизирал най-древното излъчване на Слънцето, неговите символи са били свързани с най-древните излъчвания на Слънцето. И всеки, който е умеел да почита свещената Мъдрост, която идва от невидимото Слънце Алфиола, към него се приближавал истински жрец, иначе се приближавали други същества (или ученици, или полудуховни същества), които просто са разговаряли. Обаче ако вътре е влязло същество, което иска Свещена Мъдрост, тогава веднага към него се насочва истински жрец, посветен в тайните и той му предава от своята слънчева енергия в неговия дълъг земен път, за да може той да познае тайните на живота. Това е бил един метод, който тогава се е практикувал. А жреците винаги са знаели и по вътрешен път са различавали кой с какви намерения идва, защото наистина който е овладял тайната на своите намерения (и най малките), той може да прониква в другите много лесно.

  Тук са се събирали всички царе на Атлантида, които тогава са били посветени. Плутон казва, че това са били десет царе. Това е погрешно. Царете са били четиринадесет. Тук искам само да ви кажа, че на Плутон са били разкрити много малко неща, както и на Солон, тъй като древните атланти и египтяните не обичали гърците и им нямали доверие. И понеже им нямали доверие, са им казали само някакви откъси и оттам учените си правят коментарии за Атлантида, и оттам се пораждат много научни и духовни отклонения и неразбирания. Както казах, царете са били четиринадесет. И всъщност и Платон, и Солон много малко знаят за Атлантида, защото дълбоките тайни винаги се разкриват много трудно, за тях трябва да си готов да умреш. Някои хора искат истински метод за еволюция и аз съм им казвал: ако си готов да умреш, ако си стигнал до тази върховна точка на своите усилия, на своето усърдие, тогава може да дойдеш. Обикновено такива хора не идват. Но разбира се, малкото, което е казано на Платон и на другите гърци, и на други същества, все пак е ценно. Тези четиринадесет царе са получили закони от техния Праотец, като основният закон е бил следният: обединение чрез един осмислен слънчев мир. Това е бил основният закон на Атлантида. По това време войната е била забранена със заповед. Никой не е имал право да воюва. Тези царе са владеели цяла Атлантида и е имало правило, че ако някой напада Атлантида, трябва да се съберат и заедно да си помагат. Но ако никой не напада, те си остават така. Само при определени условия са се допускали компромиси, но всъщност и за тях след време се явила изненада, която е дошла от черната магия и от туранците.

  Например говорили сме за смирението, смирението в дълбочина, истинското смирение води човека към нищото. Там изчезват абсолютно всички врагове, в нищото няма врагове. В смирението не може да има зло и затова смирението е много важно. Учителят казва, че смирението е първото качество на Бялото Братство. Достатъчно е само една капка гордост и тогава, щеш не щеш, ще обикнеш определени заблуждения, ще настояваш на тях, ще четеш книги, но всичко ще бъде една тънка заблуда, един дълъг път на заблуждение и в този, и в онзи свят. Според толтеките злото никога не може да разрушава нищото, защото това е пустотата, няма условия за разрушаване. Истинският човек никога не може да бъде разрушен. И аз наистина се учудвам (след време ще говорим и за тайната на смъртта), някой човек замине за другия свят и започне да мисли, че е умрял. Учителят казва, че това е един голям театър и близките му започват да играят роля, че е умрял. Той си захвърлил седмото тяло, има още шест и мисли, че е умрял, а пък тези тела са по-истински. Това древните котки са го знаели, а в момента има хора, които не го знаят. Това пречи на човек да се освободи от астралното тяло, от ефирното тяло, от менталното тяло, за да може да влезе в своята най-дълбока Истина – причинното тяло – и впоследствие в душата и в Духа. Това неразбиране се оказва пречка. И когато големите котки са живеели с човека и са работили за него, в тях е имало вродена разумност и голяма първична сила. Такава сила дори са нямали впоследствие тигрите, леопардите, лъвовете. Тази сила им е била дадена от Космичните Братя поради съзнанието, че те са искали да служат на човешката раса. Поради тази причина, че те са се определили в себе си да служат, им се дава тази изключително голяма първична сила.

  Тук преди да продължа, само накратко искам да ви кажа, че тези древни котки наистина са имали изключителна сила. Например те не са се страхували от огън на физическото поле. Тогава ураганите са били много големи, а те са нямали никакъв страх от урагани. От черни адепти не са се страхували, с много, много редки изключения. Но котките, така както и термитите, както ще говорим по-нататък, са се страхували от едно нещо. Това е водата. Точно от водата, която не случайно в Атлантида и в Египет се е наричала Праосновата на живота, Прамайката. Разбира се, водата от окултна гледна точка няма нищо общо с кислород и водород. Във водата има духовен агент, една чиста първична духовна сила. И когато наблюдавате реката, това не е просто течаща вода, а жива енергия, която се дължи на Духа, на духовната сила, която е скрита във водата. Защото ако една река е пресъхнала, поставяме въпроса: Къде отиде тази река? Тази жива енергия на Духа се оттегли, както става с много изворчета, когато хората започнат да не оценяват и да вършат с тях какво ли не. Ангелът си взе водата, взе си енергията и изобщо пресъхна, и го премести на друго място. Но за тайната на изворчетата ще говорим на друго място.

  По времето на Атлантида тези котки са били много активни и наблюдателни и мързелът за тях не съществувал. Те са умеели да се движат по особен начин чрез вътрешни движения, даже понякога са заблуждавали и черни адепти. Наистина много рядка интелигентност. Те са владеели една много дълбока техника на дишане, Белите Братя са ги научили. Другото нещо, което са владеели, е че те са умеели да сгъстяват с голяма концентрация силата на своите очи и да стават видими в мрака. Тази мощна концентрация се дължи на тяхната първична сила. В мрака техните очи стават реални и човек, който има някакво духовно виждане, изведнъж вижда голяма опасност и не може да разбере за живо същество ли става въпрос или за отвъдно. Имало е случаи, в които така те са пазели и хората. Хората са се плашели, но когато са започнали да се показват по-често и когато са унищожавали други опасни същества, когато са помагали на човека да преминава през някои опасни зони, изведнъж тези хора са разбрали, че тук става въпрос за техни помагачи. И накрая се успокоили и можели да спят спокойно в дебрите на Атлантида, тъй като са разбрали, че имат абсолютно сигурни защитници и служители.

  Тук само за малко искам да се отклоня и да ви напомня, че впоследствие те се отклоняват. От сто котки максимум седем са останали абсолютно верни и неизменни. Една по-голяма част от тях е в невидимия свят и много рядко вече се прераждат, тъй като нямат такава задача. Но много от вас сте слушали вечер по казаните и тук-там много котки да плачат като деца, това са точно човешки души. Защо плачат? Защото са изгубили още от Атлантида условията да помагат на човека. Впоследствие са били заместени от кучетата, но те също така не са свършили работата както трябва. Котките плачат, защото нямат условие и нямат вече свободата. Учителят казва какво означава думата “условие”. Това са живите същества, които създават условията, живите съчетания. На котките това е отнето и сега те плачат, но вече е късно. Но някога, когато те натрупат Любов и желание, ще им бъдат дадени отново условия и човек ще може да види тяхната дълбочина, тяхната интелигентност и т.н. Не случайно за толтеките котките са имали свещено значение, така както в Египет някои други животни са били издигнати в култ, за което ще говорим по-нататък.

  Например в много случаи чрез особения си начин на дишане древните котки са разбирали посланията на въздуха. Те са знаели кога ще успеят в една битка с черните адепти, с опасните мишки и с много други животни и дали трябва да отложат битката, и да се скрият временно настрани. Тази техника на дишане им разкривала това. И в много случаи те са се отказвали, пак са запазвали човека по някакъв начин, предупреждавали са го и са изчаквали друго условие, където да включат своята сила. Много често се е налагало да се оттеглят и да изчакват новите условия. Така, отлагайки битките, те ставали много търпеливи и тогава вече впоследствие много рядко допускали грешка. Това означава, че в търпението те израствали, а в самотата на изчакването те получавали нови и по-дълбоки усещания за тайните сили на живота. Но впоследствие, става въпрос за тези котки, които не са останали верни на човека, те са превърнали търпението в мързел. Сегашните котки показват как търпението се е превърнало в мързел и от тяхната будност са останали някакви малки остатъци. И затова те са изгубили свободата си, и затова сега техният живот е труден. Впоследствие те се смалили.

Използвайте клавишите (лява/дясна стрелка) от клавиатурата, за навигация между страниците с резултати от търсене.