ВСИЧКИ РАЗДЕЛИ
1176 резултата в 17 текста от 1 книги
КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА СКРОЛНЕТЕ НАДОЛУ КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ

Елеазар Хараш – лекции
1050 резултата в 12 текста от 1 книги

Елеазар Хараш – книги
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – интервюта
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – предговори
126 резултата в 5 текста

Елеазар Хараш за Старците
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш – В Храма на Учителя
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Елеазар Хараш - Съставител - Из Словото на Учителя Беинса Дуно
0 резултата в 0 текста от 0 книги

Словото на Учителя Беинса Дуно
Разширено търсене
1/12 страници, 1 - 100 от 1176 резултата, за 'Елеазар'.
  1. Вълкът символизира ненаситното – това означава, че никога не можеш да нахраниш егото. Въпросът за Лисицата се отнася до хитростта: „Никога не сключвай договор с хитростта“ (това също се нарича в Окултната наука черния разум), защото винаги ще обедняваш. Защо да не се прави приятелство с мечки? Защото мечката е същество, която в това отношение има силна памет и помни и най-малкото зло. Най-малкото зло е достатъчно, тя да го помни за много дълго време. Това е ненужно обвързване с такива същества, защото злото винаги ще си вземе своето. „Не се състезавай с лъвове“ – символично означава: „Не се бори със сила, която е по-голяма от тебе, защото ще изпаднеш в немилост“. Значи: трябва да си буден, да знаеш своите възможности. „Не си играйте със змии“, или: „Не си играйте с астралната светлина“. (За която след време ще говорим повече.) Това е, наречен в Кабалата, „мъртвият фосфор“, или „хипнотичната светлина“. С нея работи умът и внася в човека привидните истини и човек се подвежда постепенно, и от малкото отклонение става голямо след време. Ако се занимаваш с тази светлина, все повече ще изгубваш себе си – това е нейният Път. (Става въпрос за привидната светлина, мъртвата светлина.)

    Когато въображението се използва лошо, това се нарича „магнетизация“ на злото. Тогава резултатът е лъжа, безпорядък и накрая – смърт. Лъжата също е свързана с мъртвата, астралната светлина и затова тя умъртвява. Когато нечистият, страстният и фалшивият човек влезе в тази светлина (става въпрос за астралната светлина), той почва да си въобразява, че се усъвършенства. И разбира се, почват видения… След време ще ви обясня: виденията нямат нищо общо с дълбоките Истини. Те имат общо с повърхностните истини. И виденията не са Пътя на Духа на най-дълбоките Истини, макар че понякога утешават Душата, но не ѝ помагат да влезе в по-дълбоко поле, утешението е отстранение. (Но това е друг въпрос.) Така анархистът започва да мисли, че е свободен и може да прави всичко; господарят почва да мисли, че управлява… Но това е светлината на смъртта. А тука е скрит именно черният разум и постепенното обсебване.

    Трето: единственото зло, което не е благословено, това е човешкото зло. Тука Божественото Лице е скрито. Ще обясня. Всичко това означава, че когато дяволът прави зло, това е в Божествения порядък на нещата. Когато Ангелите правят добро, това също е в Божествения порядък. Но когато човек прави зло, това не е в Божествения порядък на нещата – това е карма. (И затова после ще ви обясня някои неща за кармата.) Това е лошият избор. Затова е важна Чистотата, защото тя е Будност. И този, който е буден, трябва да държи чистотата на мисълта като мярка при всички условия на живота. Тази мярка отстранява кармата, защото тя не нарушава Божествения порядък. Става въпрос за правилната мисъл, постоянната мисъл, будната мисъл при всички условия – тя има Божествен произход. На Окултен език казано: тази мярка решава главния въпрос на живота (за което ще стане въпрос и в края на лекцията), защото тя е, която дава Постоянство и Устой. А за човека са важни постоянните и устойчивите неща.

    Другият важен момент във връзка с буквата „А“ е следният: буквата „А“ е скрита духовна сила, която е самата жизненост на светлината. Това означава, че буквата „А“ е символ, който осветлява живота и всичко сътворено отвътре. Тази буква, според Окултната наука, е произлязла от вътрешния Храм на Духа. Когато тази буква докосне човека, ражда се Пътят към Безкрайната Вътрешна Светлина. Защото буквата „А“ кабалистически символизира Началото на Вечния Път. Когато Духът те докосне с тази буква, с този символ, с това духовно начало, ти се превръщаш във Вечен Път. Както казах: буквата „А“ е лишена от вещество, от материя и ако сте забелязали, когато я произнасяте вътрешно, забелязвате, че тя е отворена буква– това означава, че Пътят към Висшите светове е отворен, а не затворен. Значи: тази буква е отворена буква (за разлика от буквата „Р“, буквата „Б“ и т.н., където участват други сили), отворена врата към невидими светове.

Използвайте клавишите (лява/дясна стрелка) от клавиатурата, за навигация между страниците с резултати от търсене.