ТЕМИ: А-Я

default

Елеазар Хараш за ... Хуан Де Ла Крус

  Чисто духовното не принадлежи на чувствата.

  Ако човек иска да вижда къде отива, трябва да държи очите си затворени, за да върви сигурно и да се предпази от вътрешните неприятели, които са неговите сетива и способности.

  Светлината на Бога е толкова неизмерима и толкова надминава естествения разум, че когато той се приближи до нея, тя го ослепява и затъмнява.

  Вие встъпвате в този, когато загубите всички други пътища.
  Сан Хуан де ла Крус
   
  Из предговор на книгата "Възлизане на планината Кармел", 2011г.
  Сан Хуан де ла Крус (известен още като св. Йоан Кръстни) е роден на 24 юни 1542 година в Испания, в семейството на покръстени евреи. Детството му преминава в голяма бедност и в постоянно местене от село в село.

  През 1551г. работи в болница и учи хуманитарни науки в Йезуитското училище. През 1563 година е приет за послушник в Кармелитския орден, а през следващата година е приет за пълноправен член. Тогава се мести в град Саламанка, където започва да изучава теология и философия в университета Сан Андрес.

  През 1567 година е ръкоположен свещеник и се среша със св. Тереза Авилска. Той работи като неин помощник до 1577 година, основавайки манастири из Испания и участвайки в тяхното управление. Заедно със св. Тереза се считат за основатели на ордена на "Босите кармелити".

  В нощта на 3 срещу 4 декември 1577г. Сан Хуан е затворен в Толедо от висшестоящи служители на Кармелитския орден, заради опитите му да реформира ордена. Държан е в много тясна и задушлива килия и веднъж седмично е бичуван пред общността. На 15 август 1578г. успява на избяга и продължава да основава манастири за новия орден на Босите кармелити. В затвора успява да съчини голяма част от най-известната си поема "Духовна песен."

  Теолог, мистик и католически реформатор, Сан Хуан де ла Крус е смятан за един от най-великите испански поети, като двете му поетични творби "Духовна песен" и "Тъмната нощ на душата" се смятат за едни от най-добрите произведения на испански език. Освен тях той пише и няколко трактата по мистична теология като: "Възлизане на планината Кармел", "Живият огън на Любовта", "Сказания за Светлината и Любовта" и др.
  Умира на 14 декември 1591г. от ериизпел ("червен вятър"). Скоро след неговата смърт Английската Църква го провъзгласява за "Учител на Вярата".
  Из предговор на книгата "Възлизане на планината Кармел", 2011г.
ОЩЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА : "Хуан Де Ла Крус" ...