Акценти по теми

default

Елеазар Хараш за ... Майстер Екхарт

    Монах доминиканец, блестящ мистик, майстор на тънкото познание, Майстер Екхарт е едхо много високо духовно създание. Освен това е бил и голям църковен авторитет, допреди срещата си с инквизицията.

    Той има способността, характерна за всички Велики посветени: с прости думи да обяснява висши истини. Майстер Екхарт черпи от дълбинния Извор в себе си. В него отдавна е съществувала така наречената „ древна решителност“, чрез която той е проникнал в Тайната на Нищото. Той е направил най- големия удар срещу злото, като е заживял и тайно, и правилно. Той е стигнал до Тайната на живота, защото е пожелал включително и страшното, което се намира вътре в самата Истина. Самият Майстер Екхарт е бил човек с изключително самоотречение, откъдето идва и неговото вдъхновение.

    Майстер Екхарт е постигнал висш гносис, тайнознание, неизразимото знание, скритото, мистично знание.
    Съвършенството в Любовта се състои в това, всяко бедствие, бедност, страдание, злощастие и позор- да ги носиш доброволно и радостно, съзнателно и спокойно и така да стигнеш до края на живота си, без никакво „защо“. Така говори Майстер Екхарт – без никакво защо.
    Безкраят- необятна родина лекции XXII том стр.111-116