Акценти по теми

default

Елеазар Хараш за ... Лао Дзъ

  За Лао Дзъ няма история, няма род, няма братя и сестри, няма родители, той никога не  е бил от рода на света, нито от сътворението. Той е велик древен, велик старец, странник, живеещ в Дао и царуващ във вечно единение. Той е човек извън мярката на света.

  Той е бил всякога далече от световете и сътворението, абсолютно отдаден на Дао. Той е трудно разбираем, защото присъствието му в света е просто отсъствие.Този велик старец никога не е бил обикновен човек, той винаги е живял в мистерията на тъмното място, т.е. в скритостта на Дао. Той е мистерия от Великата мистерия на Дао. Той е дълбинен Дух, дълбинен вътрешен човек, а не човек земен, отвън или външен. Той винаги е бил дълбоко вътрешен, независимо от външното сътворено тяло.

  Лао Дзъ е същество с абсолютна непривързаност и към живота и към смъртта, той е същество извън живота и смъртта, той е Мистерия. 
   
  Из лекция Чистия смях, 03.10.2017
  Лао Дзъ пребивава в Чистота, наречена по-късно недеяние. Лао Дзъ е същество странстващо в самото себе си, в своите дълбини. Той никога не е бил същество на света, той е вечен странник без пристанище. Той е същество на мистичната мъдрост. Само мистици могат да го изследват, защото те имат методи за изследване на скритите неща.

  Лао Дзъ не може да бъде овладян нито от радост, нито от печал, той е едно велико освобождение, той е независим от тези неща, той ги превъзхожда. Лао Дзъ е древен и затова преданието го нарича Старото момче, още от когато се  е родил са го нарекли Старото момче, т.е. прикрито име на Стареца.

  Слизайки в този свят това Божество, този Старец, не се среща с тази външна реалност, защото за него тя не съществува. Той се среща със собствената си Бездна, с Дао, със собствената си дълбина, със собствената си Безкрайност, и това е мястото на единството с Дао. 

  Той няма нужда да търси Истината, той е в Дао, той е потопен в самата Истина.
   
  Из лекция Чистия смях, 03.10.2017