ТЕМИ: А-Я

default

Елеазар Хараш за ... Книгите

  Значи, книгите са си книги, те помагат; те разкриват, понякога не разкриват; понякога загатват, понякога разкриват само донякъде. Но когато ние се стараем и много обичаме Бога и Истината, те започват да ни разкриват цялата Истина. Цялата Истина никога не заблуждава човека, за разлика от опасните полуистини.
  Из лекция Дяволът, изнесена на 7 юли 2009г.
  Поняже някой ме питат откъде ги намирам редките книги, ще ви кажа, някой се чудят, и в София и на други места, с простички думи: аз се занимавам с антикварна дейност от едно пет-шест хиляди години, това е моята професия, има специални заклинания за намиране и за поръчка, Бог да ми достави специални книги. И никога не бързам, така съм намерил много редки книги, защото някой път ме питат, никога не бързам, някой път съм чакал книги по двадесет-тридесет години с огромна жажда но с търпение. Така, че така идват книгите при мене, от най-различни държави, когато не идват в България,така, че тези които ме питат и да не се безпокоят, защото почти всичко най-ценно ще го издам в книгите. Някой поискаха някой книги, но тези книги се пазят, те са друго място, така, че най-хубавото ще бъде издадено, и макар, че някой се смущават от книгата “Ава торот”, даже и от много други, нещата ще бъдат издадени.
  Из лекция Незун, изнесена на 6 август 2002г.
  Книгите между другото някой път ще ви разкажа, са страшно нещо. Такива неща мога да ви кажа, дето нито сте чували, нито сте сънували, нито ще видите, нито някога... и за антикварите. Занимавам се от хиляди години. Има книги, които не ги купих и не ги приех да ги имам, защото са опасни, прекалено опасни, както и да е. Още навремето заравях книги под земята, да не ги видят хората, в метален ковчег, защото може да злоупотребят. Сега има подобни книги тук-там, но хората не могат да ги тълкуват и няма страшно. Но искам да кажа: в книгите има страшни тайни. Някои не четат, защото не разбират. Самото четене е вид висша практика. Самото четене на чистите книги е очистване и подготвяне да направиш скока, и т.н. Някой път ще се спра по-подробно, да ви кажа конкретно за книгите като същества и не случайно определена книга те посещава. Книгите си избират хората, а не обратно, защото има Дух на книгите, който ги ръководи. Който умее да общува с този дух, получава книги, които хората никога не виждат.
  Из идея за размишление Симеон Антипа, 5 ноември 2013г.
ОЩЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА : "Книгите" ...