ТЕМИ: А-Я

default

Елеазар Хараш за ... Карлос Кастанеда

  Кастанеда прекалено много говори за своите преживявания, вместо да говори за толтеките или повече за Дон Хуан и за мъдростта на Дон Хуан. Прекалено много лични неща! Махни ги...да дойде Безличното и тогава нещо друго ще стане...
  из среща с окултни ученици, 2002 г., Варна
  ...блаженството е несътворено и неизчерпаемо. Това означава, че докато търсиш навън ти никога няма да бъдеш блажен. Докато търсиш навън, в удоволствията, в хората, в книгите ти никога няма да бъдеш блажен. Тук трябва да уточня - даже ако си предан. Предаността е качество, което стига най-много до четвъртото тяло. Такъв пример имаме с Карлос Кастанеда, затова той не е истински ученик и той от архивите на толтеките е осъден - направо те го казват, че той се е отклонил. Дори и предаността не му е помогнала да стигне до истинското учение, защото е останал в четвърта степен и не е могъл да превърне предаността в жертва. Ако предаността се превърне в жертва се влиза в причинния свят, където вече има истинско ръководство, а иначе ученикът е оставен да го води каквото си иска, но учението му остава ментално и създава цяла верига от тънки карми за хиляди години. Но пътят на всеки ученик е различен, така че трябва да го приемем такъв какъвто е, за да видим неговата красота. Иначе ако не приемем нещата, всеки на своето си място, няма да можем да видим красотата във всички неща.

  Удоволствието е метод, който те прави външен и повърхностен. Най-хубавото, което могат да направят удоволствията е, че могат да му донесат много страдания, които в крайна сметка да го обърнат към Истината. Удоволствието е тясно свързано със страданието. То винаги ще донесе страдание, мъка, скръб, за да може човек да се обърне. Затова Учителят казва, че страданието произвежда разум. Понякога и това не става, тъй като човек умира със страданието, с кризата, с нещастието в себе си, взима си го в другия свят и се преражда пак с него. Така че това е един дълъг процес за някои същества.

  Другият момент е, че удоволствията правят човека много ментален, много хитър, много тактичен и голям дипломат. Всичко това е нещастие. Докато блаженството прави човека духовен и сияещ. Това е неговата характеристика - духовен, сияещ и тих. Това означава, че блаженството разкрива на човека друг свят, защото то всякога е будно.
  из лекция изнесена през 2000-а година
  Кастанеда е тръгнал в левия път и е направил такава карма... Преди няколко месеца той почина и към края на живота си размишляваше за отклонението, но вече беше късно - левият път беше заработил, книгите бяха дадени. Той спада към тази категория същества, които не са овладели своите намерения. И затова той не можа да познае истинското учение (за което ще говорим другия път), едно велико и универсално учение - учението на Орела. Дон Хуан го беше предупредил (насаме) да не търси силата, а да търси свободата. Всичко, което е свързано със сила и с магия е обратно на свободата и на освобождението и от едно малко отклонение накрая стават големи отклонения. Докато истинските мъдреци вървят по пътя на свободата, т.е. Любовта към Истината, Любовта към подхода, към мига, чистия живот и т.н., за което ще говорим другия път.
  из лекция изнесена през 1999-а година
  Една голяма част от висшите атланти (старите толтеки) сега са тук на земята, това са няколко хиляди адепти. Те имат много скрит живот и една изключителна жажда за живот, която е също незрима. Те не показват нищо на хората, нито знания, нито умения. Те не се нуждаят от това. Окултната наука казва, че след време те ще завладеят света, но с никакво оръжие. Просто Истината в тях ще се излъчи и всички същества, които имат власт ще се предадат, просто няма да имат избор. Тогава Истината ще има голямо излъчване, но засега се пази. Оръжието няма да има никакво значение, тъй като Истината е толкова могъща и произнасянето на Словото на Истината ще разреши въпроса. Всички жалки политици, а те са над 90% такива в целия свят, няма да имат никакъв избор. Това проникване на Истината ще става постепенно, защото целта е да се подготвят много други души да възприемат тяхната Истина и затова те засега остават скрити. Това излъчване на Истината ще става постепенно и бавно, с много тих и неотслабващ прилив.

  В един момент злото ще бъде пометено, но тук става въпрос за след стотици хиляди години. Поради живота си в Истината те са наситени с един много дълбок духовен огън. От този огън ще се създаде ново царство, което както казах няма нищо общо с жалката политика, с тези подписвания на договори за мир, които са много далече от Истината, тъй като тези същества не са постигнали мир. Как може едно същество, което не е преживяло тайната на Бога, тайната на единството с всички същества, включително и минералите, как може да подписва мир? Това е едно лицемерие. В тази връзка искам да ви кажа какво търси истинският човек и истинският мистик. Накратко ще ви отговоря. Истинският ученик, истинският мистик не търси да става ясновидец, защото това е изоставане от еволюцията. Не търси да става лечител, това е друг род много фино заблуждение. Не търси да става проповедник. Търси ли небеса? Не, защото небесата са в него и той ги вижда. Търси ли присъствието на Бога? Окултната наука е категорична - не, защото ако търси присъствието на Бога след време ще попадне и в неприсъствието. Тогава какво търси? Истинският мистик търси единството с всички неща. Тогава вече по един особен път той познава и тайната на Бога, тайната на пустотата и изключително тайната на Битието. Той просто се домогва до Източника. Но затова ще говорим друг път.

  Ще продължа. Тези адепти които сега живеят и които след време ще се проявят, тук само искам да споделя, това е едно древно пророчество, което е казано още в Атлантида; как те ще слязат постепенно, незримо, ще подготвят много хора и след време ще ги възпламенят в едно ново царство. Пак искам да напомня. Тези същества за които говоря, за адептите които работят сега, те са неизвестни и неизявени и тяхната много голяма сила в момента е в Русия. Неизвестни и неизявени, те даже нямат желание да споделят и нещо от светлината на своите мисли. Те работят тайно, вдъхновяват тайно хората, изпращат им мисли, но обикновено лицето им е строго, много рядко се показва в другия си вид и през тази строгост те крият своята дълбочина. Има причини. С такива същества не може да се води външен разговор, има само условие за вътрешен разговор. Понякога те докосват душите с едно изключително присъствие, едно такова Божествено ухание, което не се поддава на думи, но по това ухание, по това възпламеняване, по това, че той усилва в тебе жаждата за Истината, това е един от признаците, че това същество те е докоснало. То може да е невидимо, а може да е и от физическо поле, може да използва излъчванията на своите очи, излъчванията на своето сърце или с няколко думи да те възпламени така, както цял живот не си се възпламенявал от книгите или от други неща.

  Да се върнем на толтеките. Според тях бъдещето и новият живот могат да се строят само на абсолютни принципи, а не на неопределени и съмнителни отношения и подписване на договори. Ще говорим постепенно за техните принципи, много лекции ще имаме за тях. Разбира се не както е изнесено при Кастанеда, тъй като там липсват много неща. Затова ще се наложи да говорим от една друга гледна точка, от позицията на Всемирното Бяло Братство, за да може да разберем това, което е пропуснато в такива учения.

  Само искам да напомня, че най-големият вътрешен огън произлиза от принципа на Истината, т.е. от Любовта към Истината. Тези адепти, за които става въпрос работят с така наречената огнена светлина.
  из лекция изнесена през 1999-а година
ОЩЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА : "Карлос Кастанеда" ...