ТЕМИ: А-Я

default

Елеазар Хараш за ... Доброто

  Доброто е Тайна Наука, и не могат земните хора да правят добро. Могат да правят услуги, могат да правят добро, което е зло, но не и Добро. Добрите хора не са създадени от знанията, а от правилния живот - от Любовта. От там тръгват. Ако човека е истинно добър, мярката е, че той живее в лекота и сред трудностите. Живота му става лекота и лека реалност.

  Човешкото добро не е узряло добро. И затова не можем да го наречен добро, защото не е Чисто Добро. Освен това, човек може да направи добро и така да те задължи, че да има много тежки последствия. Не действа Бог така.

  Човешкото добро не е реално и затова то е враг на Духовното Добро и на истинското Развитие. Затова има и зло - затова е смесено със зло, за да може злото да го коригира. Не казвам - отхвърляй всяко човешко добро, а казвам - Наблюдавай будно! Значи трябва да наблюдаваш дали това добро е добро. 
  из интервю за Портал12, 2019 г.
  Любовта е над доброто и над злото. Тук съзнанието за смъртта не може да се яви. Това не означава, че няма едно друго, вечно добро, за което само загатвам. Това е абсолютно единство, отвъд доброто и злото, даже няма радост и няма мъка. Има блаженство, има мистика, има благодат, има един изключителен, вътрешен, Божествен свят, наречен Царството Божие. Тук се намира отвъдното съзнание, което е над полюсите, говорим за единното съзнание.
  из лекция изнесена през 1996-а година
  Мъдрецът е постоянен в доброто и затова не е необходимо да го изучава. Мъдрият човек е добър поради своята естествена природа, докато обикновеният човек иска да бъде добър, но все не успява, защото е изгубил естеството си.

  Мъдростта не е търсене на доброто, защото тя е самото добро, тя е вечното добро. Енергията на вечното добро е постоянно разширяваща се и обогатяваща се от самия подход на доброто. Ти можеш да бъдеш добър, когато целият ти подход е доброта, а не когато си изпълнен със знания и информация за доброто. Доброто – това си ти, а не знанията ти за него.

  Жаждата за истинска Мъдрост ще ти помогне да се освободиш от знанията за доброто и ще те направи такъв, какъвто си, а не такъв, какъвто искаш да станеш. Не се стреми, а просто бъди, защото това е твоята същност.
  из лекция изнесена през октомври 1998 г, Варна
ОЩЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА : "Доброто" ...