Акценти по теми

default

Елеазар Хараш за ... Дзен

  Що е Дзен? Дзен е състоянието да виждаш лекотата във всичко.

  Дзен не е логика, не е религия, не е философия. Дзен е състояние на Пустотата, състояние на Безкрая.

  В Дзен нищо друго не проучваш така, както себе си.

  Дзен е такова заживяване в лекотата, че този свят отстъпва мястото си и става лек като вятър.
  Из лекция “Дзен - учението за лекотата” на 03.09.2019 г.
  Дзен е едно от най-странните неща в света. Дзен се радва на самотата, както хората се радват на слънцето. Светът наоколо се разпада, а Дзен процъфтява и ще процъфтява все повече.

  В Дзен няма никакво очакване на страшен съд, както и в Дао. Няма свещени книги, няма месии и пророци. В Дзен няма какво да се очаква, просто живей правилно. Това е решението. Това са също думи на простотата.

  Дзен е “религия”, на която не са нужни книги, дори и свещени книги. Това, което е нужно на Дзен, е правилен живот. Те се концентрират върху тази идея, наречена правилен живот. Това означава пробуден, истинен живот. Тук няма нужда от месии и пророци.

  В Дзен казват: Пустотата постоянно ни поздравява. Това означава, че всичко, което виждаме наоколо, като започнем от камъчетата, листенцата, дърветата и т.н., всичко ни поздравява. Това са идеи на пустотата.
  Из “Сияещата мъдрост"
  Дзен е безмълвна мъдрост отвъд всяка мисъл. Това е мъдростта на безмълвието.

  За Дзен не е важно дали се намираш в светлина или в мрак, дали си щастлив или си нещастен, или в трудност. Важно е дали проумяваш същността си, дали проявяваш своята Пустота, т.е. дали действаш и мислиш чисто.

  В Дзен не са важни никакви мнения, никакви възгледи, никакви учения. Важното в Дзен е имаш ли присъствие, т.е имаш ли душа, имаш ли Дух, имаш ли Пустота, т.е имаш ли основа, изначалие.
  Из “Сияещата мъдрост"