ТЕМИ: А-Я

default

Елеазар Хараш за ... Абсолюта

  Абсолюта се е излъчил надолу и е създал Бога. Затова Учителят казва, че има Същество което е над Бога. Това е Абсолюта. Абсолюта означава - Абсолютното Нищо. Понеже е толкова недостъпен, че никой не може да го разбере, никой не може да го познае, нито имена, нищо,няма врата към Него, казва Учителя, няма никаква врата към Него. Не може да го търсиш и да го намериш, не може да се молиш и да го намериш. Той превъзхожда всичко. Затова Той е излъчил от Себе Си Бога, дал Mу е безпределност, но Той самият, Нищото, надминава всякаква безпределност. Но Той е създал Бога като идея за да бъде човек обожествен и да намери себе си, да познае себе си, своята собствена Божественост. Това е в същност целта.
  Из лекция НЕ СЪДЕТЕ ЗА ДА НЕ БЪДЕТЕ СЪДЕНИ” продължение - държана на 02.10.2001
  Бездната е създала всичко, но тя самата няма история, няма начало. Тя само се проявява. Но тя е винаги отвъд, винаги неуловима, наричат я Абсолюта, Пра-Отеца, Пра-Причината, Първопричината или понякога просто Отец. Но думите не я побират. Те са само посока, но важна посока. Макар, че казах някои неща, тази дума си остава неназовима. Тя е винаги отвъд, винаги над всичко, над всички науки, над всички религии, над всички истории, над всяко слово, над тишината, над понятията, тя си остава мистерия.
   
  Из лекция История на Вечността държана на 1.11.2005
  Двадесет и четирите Старци са били дарени с изключителната среща: не с Бога, а среща с Абсолюта – това е разликата. Старците са Тайнства преди Духа. Старците са самата Свобода.
  Старците са Същества Неизмерими, те имат свойствата на Мистерията.Старците не са родени от Тайната на живота, а от Мистерията на Бездната.Старците да Древни Слънца.Старците подават Свещена Ръка на тези, които твърдо са избрали Съкровеното и Мистичният Път. Старците ти отнемат времето, за да ти отнемат Вечното и Безкрайното.
   
  Из книгата Мъдростта на Старците - Мордот Ин Махария- Елеазар Хараш (ТОМ 1) 2009г.
  Абсолютът никога е нямал произход. Той е създал другите неща, те са произлезли от Него: Богове и т.н., те имат произход; Абсолютът, Върховната Истина, никога е нямал произход. Той винаги е бил. Истината няма произход: Тя всякога е била, всякога ще бъде. А това, което е с произход, то е слязло долу, за да се научи, че няма произход: има само Дао, има само Безкрайност – Върховна Истина. Съществата на Дао, на Истината, слизат долу, при хората, за да обяснят какво е това Не-произходът и Буда-природата.

  Буда-състоянието е Изначалното състояние, състоянието на Не-произхода. То е преди всеки произход. Тука няма търсене на Дао, даже няма търсене на Бога: има само изчезване, или, както Суфите го наричат, Фана – разтваряне в Бога. Ставаш Изначално Същество: пак имаш независимост, свой Висш Аз, но от съвсем друг порядък, т.е. вече Бог в тебе е Висшият Аз, а не твоят Аз, който е на ниско ниво; твоя Висш Аз – той е на ниско ниво. Тука говорим за вселяване на Бога, което е много повече от Висшия Аз, и затова Христос казва: „В Твоите ръце предавам Духа Си“. Да, там е Истината – в Бога. Така... Има само изчезване и разтваряне.

  Дао е бездънно и безименно. Произходът има край. Дао няма нито дъно, нито произход – нито начало, нито край. Дао е безкрайно, свободно и независимо. Истината в тебе е по-дълбока от всяко чудо и Тя превъзхожда цялата история на света.
  Из лекция държана на 4-и Юли 2017, Варна
  За Абсолюта Тот казва: Велика Бездна, Велика Безмълвност. И от това видение на Тот се е родила идеята за сфинкса. Той е искал да направи сфинкса подобен на Бога. Той е създал, казва Тот за Абсолюта, и безкрайността, и енергията, и е внесъл в нея, в енергията, седем врати към Себе Си. Още тогава той е говорел за седемте врати, седемте чакри. Преди време ви говорих за седмата врата от египетска гледна точка. Седмата врата, пак ще ви припомня, символизираше според него заключената тишина.
   
  Из лекция Свинксът държана на 5.08.2008
ОЩЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА : "Абсолюта" ...